fbpx

Cupru si zinc impotriva durerilor de spate

Le-ai simtit cel putin o data in viata si cu siguranta ai vrea sa nu se mai repete. Este vorba despre durerile de spate, cu care se confrunta regulat peste 50% din populatie. Noi iti spunem cum sa te feresti de ele.

Vrei sa stii de ce te doare spatele? Lipsa miscarii si alimentatia incorecta ocupa locuri frumoase pe lista vinovatilor.
Hraneste-te inteligent!
Ce mancam si cat mancam? Iata o intrebare vitala pentru un spate sanatos. Raspunsul determina greutatea noastra, dar si sanatatea organismului. Pentru asigurarea consistentei necesare a colagenului si pentru ca substantele nutritive sa ajunga la coloana vertebrala, corpul are nevoie de doua minerale, de multe ori neglijate, cupru si zinc.
1. Cuprul ajuta la tesutul conectiv
Ca parte componenta a diferitelor proteine si enzime, cuprul contribuie la formarea de tesut conectiv, care tine coloanastabila si ii asigura flexibilitatea.
Necesarul zilnic se afla intre 2 si 4 mg. Cele mai bune surse de cupru sunt pestele, organele de animale, nucile, migdalele, legumele verzi, fasolea uscata, prunele, mazarea, crevetii, dar si cacaua.
2. Zincul intareste oasele
Zincul ajuta la formarea enzimelor, influenteaza structura oaselor si este foarte important pentru un sistem imunitar puternic. Necesarul zilnic de zinc se situeaza intre 12 si 15 mg. Il poti lua din organe interne, carne macra, produse lactate, peste, seminte de dovleac, fructe de mare, oua, produse din cereale integrale.
In afara de aceste doua minerale extrem de importante, mai sunt o serie de vitamine si de minerale care nu trebuie neglijate daca vrei ca spatele tau sa aiba toate cele necesare pentru a nu-ti crea probleme.
-vitamina C joaca un rol important in metabolismul celular, in transportul substantelor nutritive si intarirea sistemului imunitar. Ia parte si la procesul de producere a colagenului, deci spatele are mare nevoie de vitamina C. Se gaseste in portocale, kiwi, conopida, patrunjel, broccoli, ardei gras, rosii, ficat.
-vitamina A stimuleaza dezvoltarea oaselor. O poti asimila din morcovi, varza, spanac, rosii.
-vitamina B1 ajuta si ea la formarea colagenului. Cele mai bune surse sunt cerealele de ovaz, drojdie de bere, coaja si boabe de grau.
-vitamina D ajuta la asimilarea calciului in oase. Are nevoie de soare pentru a putea fi asimilata. Se gaseste mai ales in hering si avocado.
-vitamina K creste rezistenta oaselor. Poate fi luata din carnea de pui, spanac, oua, unt
-calciul este elementul principal al oaselor si protejeaza de osteoporoza. Se gaseste in produse lactate, varza, icre, seminte de susan, soia, galbenus de ou
-magneziul este important mai ales pentru musculatura si sistemul nervos. Poate fi asimilat din banane, nuci, soia, alune, ciocolata neagra, fasole alba, cereale integrale.
-potasiul pastreaza un echilibru intre nivelul acizilor si cel al bazelor. Este foarte important pentru muschi. Se gaseste in rabarbar, cartofi, morcovi, peste de mare.
Atentie! S-a dovedit ca 8 pahare de apa baute zilnic au scazut considerabil durerile de spate la 80% dintre pacientii cu astfel de probleme.
Menajeaza-ti spatele!
-Practica sporturi care nu iti suprasolicita spatele
-Nu sta cu spatele cocosat si incearca sa atingi cu talpile podeaua atunci cand stai pe scaun.
-Evita paturile si fotoliile adanci si moi
-Cand cari greutati, cum ar fi cumparaturile, imparte greutatea pe ambele brate
-Nu ridica niciodata obiectele grele cu coloana indoita
De ce este importanta miscarea?
Coloana vertebrala sustine greutatea corpului lucrand in echipa cu o serie intreaga de muschi, al caror rol este vital. Acestia isi pierd din fermitate daca nu sunt solicitati si antrenati. In plus, lipsa miscarii favorizeaza cresterea in greutate, si , cu cat cantarim mai mult, cu cat spatele are o povara mai mare de dus. Miscarea stimuleaza si circulatia sangelui, prin urmare si hranirea celulelor cu substante nutritive importante, care asigura sanatatea discurilor intervertebrale, a oaselor si muschilor. Practica regulat jogging, walking sau fa exercitii pentru spate.

Citeste si:  Osteoporoza (partea I)
Un comentariu
  1. Buna…sunt placut impresionat de articol…intradevar cand porti bratari din cupru se schimba ceva in tine…la nivel mental…fizic… Sunt un artizan din Cluj si realizez bijuterii din cupru si pietre semipretioase ….cine e interesat sa mi vada lucrarile va invit cu placere : http://hadarugart.weebly.com/ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.