fbpx

Cum trebuie pastrate medicamentele

Pentru a evita deteriorarea medicamentelor inainte de expirarea lor, trebuie sa cunoasteti cateva reguli de pastrare a acestora.

1. Majoritatea medicamentelor se conserva intr-un dulapior. Acesta trebuie sa fie situat la inaltime si incuiat cu cheia pentru a evita accidentele nedorite, mai ales la copii.
2.Umiditatea si caldura nu sunt recomandate. Baia este putin favorabila pastrarii comprimatelor efervescente si supozitoarelor. Vaccinurile si prpdusele hormonale trebuie conservate la rece.
3. Medicamentele se pastreaza, obligatoriu, in cutiile lor originale.
4. Anumite medicamente pot fi conservate pana la data lor de expirare. Este vorba de tablete, supozitoare, clisme, fiole, mici pansamente adezive, prafuri in pliculete si toate medicamentele de doza unica.
5. Pastrarea indelungata a antibioticelor si a medicamentelor care actioneaza asupra sistemului nervos central nu este recomandata.
6. Pulverizatoarele faringiene, auriculare sau nazale trebuie dezinfectate dupa fiecare folosire cu ajutorul unei comprese imbibate in alcool. Dupa o prima utlizare, aceste medicamente pot fi pastrate aproximativ patru luni. 7. Picaturile de pus in ochi nu trebuie pastrate mai mult de 10-15 zile.
8. Siropurile constituie un mijloc propice de dezvoltare a microbilor. Sticlutele desfacute se pastreaza cateva saptamani in frigider. Siropurile pe baza de pulbere nu se pastreaza mai mult de 10-15 zile.
9. Alifiile in brocan au o zona mare de contact cu aerul din jur si de aceea riscul de contaminare este mare. Este mai bine sa cumparati in mod frecvent cantitati mici decat sa lasati sa se invecheasca o cantitate mare. Tburile permit o pastrare mai indelungata. Pierderea omogenitatii cremei ii scade eficienta.

Citeste si:  Cauzele durerilor de cap
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.