fbpx

Cum scapam de verucile vulgare

Verucile vulgare sau negii, cum sunt cunoscuti, reprezinta o forma de viroza cutanata, determinata de virusuri din clasa Human Papilloma Virus, prescurtat HPV.
Negii care apar la nivel cutanat afecteaza cel mai frecvent fata, spatele mainilor, bratele, genunchii si fata anterioara a gambelor., dar pot aparea si la nivel genital, denumindu-se in cazul acesta vegetatii veneriene. Aceste eruptii trebuie depistate si tratate cat mai rapid posibil, deoarece datorita contagiozitatii ridicate, se pot raspandi si in alte zone ale corpului.
Verucile cutanate pot fi de mai multe feluri:
– plantare : localizate la nivelul picioarelor.
– Vulgare : localizate la nivelul mainii,in special, la nivelul unghiei, putand determina distrofii unghiale.
– Filiforme : localizate in special la nivelul capului.
– Plane : lozalizate cel mai frecvent pe fata si pe maini.
– Cele cantonate le nivelul mucoasei genitale, care se numesc vegetatii veneriene si seamana cu mici buchete de conopida sau creste de cocos.
Cea mai frecventa localizare a acestora este la nivelul mainii, a degetelor, pe palma, pe genunchi. Mai rar pot aparea si pe mucoasa limbii sau a buzelor, iar la persoanele cu un sistem imunitar scazut pot aparea si in zone mai putin frecvente.
Verucile care apar la nivelul fetei, au un aspect diferit, filiform. O forma particulara este reprezentata de verucile plantare care sunt solitare sau multiple, uneori rezultand placi intinse verucoase, cu predilectie la nivelul degetelor picioarelor si calcaielor.
Verucile dispar spontan, dar dupa foarte multi ani. Factorii psihilogici joaca un rol important in disparitia lor. Totusi, recidivele sunt frecvente. Reaparitia lor poare fi activata odata cu scaderea sistemului imunitar.
Pentru a scapa de ele, putem apela la una din diversele metode de tratament:
– electrocauterizarea : mai rar, veruca se distruge sub anestezie locala, cu bisturiul electric sau cu laserul de dioxid de carbon.
– Crioterapia cu azot lichid : trebuie sa se faca in mod suficient de indelungat ( 1 – 2 minute ), de aproximativ 2 – 3 ori pe saptamana.
Putem apela si la terapiile naturiste, cum ar fi:
– sucul de rostopasca care se pare a fi cea mai eficienta metoda naturista .
– Unguntul de tataneasca este la fel de recomandat.

Citeste si:  La ce varsta se va instala menopauza? Putem afla cu un test de sange!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.