fbpx

Cum ne educam copilul

In lumea in care traim, copiii se maturizeaza mult mai repede decat s-a intamplat vreodata. Un parinte nu trebuie sa fie doar cel mai bun prieten al copilului, el este de asemenea instanta care impune reguli, ancora de care se agata si uneori chiar personajul negativ.
Educatia joaca cel mai important rol in dezvoltarea sociala a unui copil. Invata-l de mic ce are voie sa faca si cat. Transforma haosul intr-o lume ordonata si cu sens inca de cand face primii pasi.
Este important sa afle ca mancarea nu se arunca pe jos, ca nu se azvarle cu nisip in cei din jur, ca nu este frumos sa ingani si mai ales sa jignesti pe cineva. Copilul nu poate constientiza aceste lucruri decat daca tu iti faci datoria si ii atragi atentia ori de cate ori se iveste ocazia. Multi parinti gresesc, pedepsindu-i pe copii fara a le spune de la inceput unde au gafat si pentru ce sunt pedepsiti. Mai sunt si parinti care considera ca nu este cazul sa fixeze limite de comportament copilului.
Lumea si mediul in care copilul se va dezvolta, va influenta toate actiunile lui viitoare cat si comportamentul fata de cei din jurul lui. De aceea este bine pentru copilul tau sa stie limpede ce inseamna interzis, respect si corectitudine.
Inainte de a-l certa pentru lucrul gresit care tocmai l-a facut, mai bine i-ai arata cum sa faca bine acel lucru, cum poate indrepta situatia si mai ales in ce moment a gresit.
Modul in care interactionezi cu copilul conteaza foarte mult. E bine daca poti alege oarecum o cale de mijloc, astfel incat sa nu fii nici foarte dura, nici foarte intelegatoare cu copilul tau atunci cand greseste.
Fii constient si stabil in ceea ce ii transmiti celui mic. Cand ii spui copilului tau de trei ani ca butonul de la cuptorul cu microunde nu este pentru joaca, deoarece se strica, nu ii accepta in alte zile sa se joace cu butonul, doar pentru ca tu esti obosita sau pentru ca ti se pare amuzant felul in care se furiseaza sa se apropie de el. Asa anulezi tot ce ai inceput sa-l inveti. Nu-l bate sau certa foarte tare, arata-i mai degraba alt buton unde poate sa apese si sa-si satisfaca curiozitatea.
Studiile au demonstrat ca pentru copilul mic repetarea obsesiva a aceluiasi gest tine mai mult de curiozitatea de a explora, de a vedea consecintele propriilor actiuni si nu dorinta de a fi neascultator.
E bine ca intotdeauna sa oferim alternative celor mici. Asa reusim sa-i formam ca si persoane responsabile, si in plus, daca ii acordam inca de cand sunt mici solutii si alternative la lucrurile pe care le gresesc, cand vor deveni adulti, le va fi mai usor sa treaca mai usor peste probleme, esecuri sau necazuri, cu gandul ca orice lucru are rezolvare si ca in final totul va fi bine.

Citeste si:  Cum sa ai o viata lunga dupa modelul japonez
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.