fbpx

Cum imi invat copilul ce e bine si ce e rau?

Meseria de parinte nu este deloc una usoara. Pe masura ce micutul tau inainteaza in varsta, cu atat mai mult va fi mai greu pentru tine sa te descurci, sa faci fata tuturor cerintelor si intrebarilor sale curioase, despre lume in general.
Misiunea noastra, de parinti, este sa ne pregatim copilul pentru viata, cu sentimente frumoase in suflet , cu consideratie pentru cei din jur si pentru frumos.

Cel mai bun model pentru un copil este parintele. Daca tu vorbesti frumos de fata cu micutul tau si ai un comportament demn de admirat, te asigur ca la fel se va dezvolta si copilul tau. Isi va dori sa fie respectat si politicos asa cum vede la parintii lui.
Evita sa-ti iesi din fire in fata lui si incearca sa tratezi cu calm si respect fiecare problema care se iveste si trebuie rezolvata in prezenta celui mic.
Tu, ca parinte trebuie sa-ti cresti copilul intr-un mediu plin de cladura, valori, sentimente de bunatate, compasiune, disciplina si responsabilitate.
Stiu ca este greu sa faci acest lucru intr-o societate care pare ca a cam luat-o razna in ultimul timp, dar depinde foarte mult de tine si de timpul pe care il vei aloca copilului tau si educatiei sale.

Citeste si:  Agresivitatea: un rau necesar?

Cei mici nu stiu sa faca diferenta dintre bine si rau. Ei cand fac cate o prostioara nu o fac din rautate, ci pentru ca li se pare amuzant, pentru ca sunt la varsta la care joaca este preocuparea lor numarul 1.
Daca ti-a ascuns ca a spart vaza din bucatarie nu inseamna ca este un copil mincinos si ca nu poate fi corectat acest lucru. Depinde de tine sa il faci sa inteleaga ca nu este nimic rau in a-si recunoaste vina, ba din contra, ca ea poate aduce in mare parte si iertarea odata cu ea.

Citeste si:  Distonia si formele sale

Cand ii explici copilului tau ce este bine si ce este rau pentru el, incearca sa folosesti un ton cald, sa fii blanda cu el, sa-l privesti in ochi, pentru a-i inspira incredere. Incearca sa-i transmiti emotii pozitive atunci cand ii faci o observatie, sa nu simta ca este certat. Transforma micile lui prostioare in reactii constructive si da-i posibilitatea sa vada ca este mai bine daca face asa cum il sfatuiesti.
Evita sa te impui in fata lui, sustinand ca “tu esti mare si ai trecut prin asta si stii tu foarte bine cum stau lucrurile” pentru lumea evolueaza zilnic: ceea ce ieri parea intr-un fel, maine poate insemna cu totul altceva.
Este drept, un copil are nevoie de reguli pentru a se simti in siguranta, insa el trebuie sa inceapa sa-si dezvolte si singur constiinta morala, pe parcurs ce creste. Cand repara o greseala sau un rau pe care l-a facut, copilul va intelege si va simti pe propria-i piele consecintele. Data viitoare va stii ca nu a fost bine ce a facut si va evita sa mai comita aceeasi greseala de doua ori, desi, uneori, nici noi in calitate de adulti nu prea facem acest lucru.

Tu esti singurul lui sprijin si singurul de la care poate invata care este diferenta dintre bine sir au. Vorbeste deschis cu copilul, vorbeste-i din suflet si ajuta-l sa ia cele mai bune decizii .

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.