Cum il scap de fobii?

Mai bine de 10% din populatia sufera de o fobie.. unii chiar de mai multe.
Cele mai cunoscute dintre ele se leaga de teama de a vorbi in public, de inaltime, de insecte, paianjeni, serpi, ace, dentist, lift, apa, viteza, casatorie, albine sau singuratate.
Aceste fobii isi au radacina in copilarie, atunci cand un eveniment neplacut poate avea loc si se poate solda cu o trauma psihica destul de grava.
Frica sau teama este un lucru esential si normal, pana la un punct. Ea este esentiala pentru supravietuirea noastra, mai ales atunci cand suntem mici si curiosi. Daca nu ar exista teama, cel mai probabil am bea clor si arsenic sau ne-am catara pe cele mai inalte cladiri si am incerca sa zburam.

Citeste si:  Care este locul nostru, intre "ce este" si "ce ar trebui sa fie"?

Este bine sa stim cum sa vorbim cu copilul nostru si cum sa-l facem sa inteleaga ca este bine sa-i fie teama de anumite lucruri (pentru a fi el in siguranta).
Insa, uneori, aceste temeri isi depasesc rolul si ne fac sa devenim paranoici si obsesivi. Este normal sa iti fie teama de gandaci, insa nu este normal sa ai atacuri de panica atunci cand vezi unul sau sa lesini doar pentru ca ai auzit cuvantul gandac.

Incearca sa-l protejezi spunandu-i celui mic ca nu se intampla nimic grav, insa ca este bine sa evite anumite lucruri. Daca din nefericire, se va confrunta cu una dintre fobiile enumerate mai sus, trebuie sa stii cum sa-l faci sa treaca peste fara a ramane cu sechele.
Nu este usor sa scapi de o fobie, odata ce ea s-a instalat adanc in mintea copilului, insa nu trebuie sa lasi lucrurile asa si nici sa astepti sa treaca de la sine, pentru ca nu vor trece.

Citeste si:  Prima baita pentru un nou-nascut

Evita orice contact al copilului cu subiectul care i-a produs fobia. In prima faza, ai putea apela la confruntarea directa cu fobia, cu conditia sa fii langa el tot timpul si sa-l asiguri ca nu va pati nimic rau.
Cand eram micuta, imi era teama de catelusi si de aceea refuzam sa-i mangai. Parintii mei au fost alaturi de mine, m-au supravegheat si m-au indemnat sa-mi inving teama si sa ma apropii de catelusi. Asta am si facut, iar acum pot spune ca sunt indragostita de catelusi si ca nu ma pot abtine sa nu-i mangai si sa-i dragalasesc de fiecare data cand vad unul.

Citeste si:  Romania, pe patul de spital!

Daca fobia este insa din ce in ce mai traumatizanta pentru copil, ar fi bine sa evitati orice contact cu orice lucru care i-ar putea induce starile de frica si sa ceri ajutorul unui specialist.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.