fbpx

Cefaleea – aliatul stresului

Durerile de cap afecteaza puterea de concentrare si atentia unei persoane, care devine iritabila si are probleme de comunicare. Persoanele care sufera de cefalee in timpul noptii au probleme cu somnul si sunt, drept urmare, obosite in timpul zilei, acest lucru ducand in timp, la un randament profesional scazut.
Cefaleea datorata starilor de stres si tensiune se manifesta printr-o durere constanta sau senzatie de apasare la nivelul fruntii si tamplelor, sau la nivelul cefei si gatului.
Cea mai comuna forma de cefalee, asa-numita cefalee tensionala, este cauzata de suprasolicitari intelectuale, stari emotionale negative persistente, anxietate, depresie. Cefaleea tensionala este insotita de tulburari de somn sau contractura muschilor cefei.
Spre deosebire de migrene, durerile de cap datorate starilor de tensiune nu se asociaza cu greata, varsaturi, sensibilitate la lumina si la zgomot si nu au puterea de a influenta activitatea zilnica. Durerile cronice de cap datorate tensiunii, se asociaza frecvent cu alte afectiuni de genul anxietatii sau depresiei. Desi nu se intampla frecvent, cefaleea poate fi provocata si de tumori sau infectii.
In cazul in care durerile de cap se amelioreaza de la sine nu va fi nevoie de tratament. In cazul in care durerile se accentueaza si sunt din ce in ce mai frecvente, vizita la medic este indispensabila.
Durerile de cap pot disparea dupa administrarea de medicamente ce nu necesita prescriptie, ca antiinflamatoarele nesteriodiene ( de genul ibuprofen sau aspirina ). Acestea au efecte adverse mai putine decat medicamentele ce se dau cu reteta .
Eliminarea sau diminuarea stresului, a starilor de depresie sau anxietate, pot reduce frecventa durerilor de cap. Cea mai buna metoda de combatere a acestor dureri include administrarea de medicamente combinata cu terapii pentru reducerea stresului, cum ar fi: exercitiile de relaxare, acupunctura, yoga sau meditatia.
Tratamentul are in vedere in principal normalizarea stilului de viata si de munca, evitarea starilor conflictuale sau a suprasolicitarilor de orice tip care pot cauza banalele dureri de cap.
Persoanle cu varste intre 30 – 40 ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta cefalee datorata starilor de tensiune, acesta scazand odata cu inaintarea in varsta. Simptomele cefaleei pot debuta inca din perioada copilariei, dar au o semnificatie clinica mai mare la adulti si sunt legate de evenimente care pot provoca stres sau stari de anxietate.

Citeste si:  Soarele si vitamina D
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.