Ce trebuie sa-l invatam pe cel mic

In vremurile mai putin “bune” si fericite in care traim, cei mici sunt singurii care mai au vise si dorinte de implinit, care vor cu ardoare masinuta aceea frumoasa din mall sau rochita aceea roz din magazinul cu papusi.
Noi, in calitate de parinti, avem obligatia sa incercam sa le oferim micutilor tot ce au nevoie pentru a creste sanatosi, pentru a avea educatia si toata dragostea si afectiunea de care au nevoie.
Banii sunt una dintre cele mai mari probleme cand vine vorba de satisfacerea si implinirea dorintelor celor mici. De aceea este bine sa-i educi cat mai frumos si sa le explici ca vor exista si perioade mai putin bune, cand mami si tati, poate nu-si vor permite sa le ofere tot ce isi doresc, in momentul respectiv.
Educatia si felul in care il cresti vor conta foarte mult. Trebuie sa-ti inveti copilul sa fie bun si darnic cu ceilalti. Doar daruind si fiind dragut si amabil cu cei din jur, va primi acelasi lucru din partea lor.
Chiar daca vrei sa-l feresti de grijile si problemele tale, este bine sa-i spui copilului care sunt problemele financiare pe care le intampinati. Nu de alta, dar este posibil sa-si formeze proasta impresie ca de fapt si de drept, are niste parinti zgarciti, care nu-l iubesc sau care nu-si dau interesul pentru fericirea lui.
Nu mai face pe superwoman in fata copilului. Lasa-l si pe el sa vada ca si tu ai emotii, si tu iti faci griji, si tu suferi si te consumi pentru lucrurile care se intampla in jurul vostru. Este bine sa nu arati totul, insa asta nu presupune sa nu arati nimic si sa te interiorizezi.
Invata-ti copilul sa pretuiasca si sa iubeasca lucrurile pe care le are. Invata-l sa respecte si sa nu-i raneasca pe cei din jur cu orgoliile si capriciile sale. Invata-l sa fie responsabil de faptele sale si sa-si asume vina atunci cand greseste.
Invata-l sa nu rada de ceilalti, care o duc mai prost, sau a caror familii nu-si permit sa le ofere tot ce au nevoie si doresc. Oricand i se poate intampla si lui aceste lucru si nu este deloc placut sa-i vezi pe ceilalti cum isi bat joc de tine sau rad pe la spatele tau.

Citeste si:  Tasaturile comportamentale sunt inscrise in ADN-ul copilului

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.