fbpx

Ce sa faci daca suferi de P.M.S.

In ultimele zile ale ciclului menstrual si primele trei de menstra, pot aparea simptome psihice (anxietate, iritabilitate, labilitate emotionala, depresie, scaderea capacitatii de concentrare, agresivitate sau afectuozitate exagerata, indiferenta, confuzie, tendinta de izolare, cresterea apetitului pentru dulciuri sau alimente foarte sarate, exacerbarea sau scaderea libidoului) si fizic (ameteli,dureri de cap, greata, valuri de caldura urmate de transpiratii reci, crestere in greutate, senzatie de tensiune in abdomen si la nivelul sanilor, umflarea mainilor si picioarelor, diaree – mai rar costipatie -, eruptii acneiforme, herpes).
Vina cea mare nu e a caracterului persoanei in cauza ci, se pare, a lipsei de: estrogeni, progesteron, endorfine („hormonii fericirii”, cu actiune similara morfinei, care ne fac sa uitam de durere, de neplacere, de oboseala), vitamine sau dezechilibrul sinteze de prostaglandine. Aceste tulbulari (au fost incriminate peste 100 de simptome care apar in cadrul PMS) pot masca o patologie genitala sau psihiatrica ori, cel mai frecvent, semnifica o dereglare a orologiului intern al organismului (hipotalamusul), datorata stresului, dezechilibrelor nutritionale si hormonale sau medicamentelor. Toate aceste simptome dispar dupa maximum a 3-a zi de menstra, starea fizica si psihica revenind la normal.
Cum puteti preveni astfel de neplaceri:
1. Dieta:
– evitati dulciurile in general, dar mai ales pe cele concentrate, care se absorb rapid (zahar, dulceata, ciocolata);
– preferati carbohidratii cu absortie lenta din paine, paste fainoase, biscuiti, cereale;
– renuntati la grasimile animale;
– puneti mai putina sare in mancare;
– nu consumati condimente,cafea, ceai negru.
2. Faceti exercitiii fizice – imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul uterului.
3. Evitati in aceasta perioada suprasolicitarile psihice.
4. In cea de a 2-a parte a ciclului menstrual, beti ceaiuri diuretice. E mai bine decat sa utilizati medicamente diuretice (Spironolactona, canrenoat de potasiu).
Cum le puteti trata:
1. Consultati un medic ginecolog.
2. Pentru simptomele depresive, numai medicul va poate prescrie un antidepresiv adecvat.
3. Anticonceptionalele indeparteza simptomele premenstruale.
4. Daca totusi n-ati procedat ca la punctele anterioare, puteti folosi 1-2 comprimate pe zi de Diclofenac, Indometacin, Ibuprofen sau aspirina.
5. Cura de vitamina B6 200mg pe zi.

Citeste si:  Varicele
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.