
O femeie din opt sufera de cancer la san, in cursul vietii. Anual se inregistreaza peste 40 000 de cazuri noi. Dincolo de ereditare- pe care nu o putem controla- exista si factori de risc pe care putem sa ii evitam.
Vitamina D joaca un rol esential in metabolismul calciului si al fosforului – ajuta la absorbtia lor in intestine si la mineralizarea oaselor, prevenind, astfel- rahitismul- la copii si osteoporoza-la varsta a treia. Mai nou, vitamina D este asociata si cu preventia cancerului la san: s-a constatat ca, la persoanele cu acest diagnostic, sunt foarte frecvente carentele de vitamina D.
Cei care au un aport alimentar bogat in aceste substante au si un risc cu 25-60 % mai redus de a suferi, la un moment dat, de aceasta forma de cancer.
Femeile mari consumatoare de grasimi animale ar avea un risc sporit cu 33% de a suferi de aceasta boala, prin comparatie cu cele care mananca astfel de alimente cu moderatie. „Depozitele” de grasimi daunatoare se gasesc in carne rosie, branzeturi concentrate, inghetata si unt.