fbpx

Botulismul infectia din conserve

Please select a featured image for your post

Toamna este anotimpul delicioaselor conserve facute în casa,dar si al unei grave infectii produse prin sterilizarea lor incorecta, si anumebotulismul. Fireste ca suntem expusi la îmbolnavire tot timpul anului, fie princonsumul unor conserve facute în casa sau cumparate (din vegetale, carne sau peste,mai ales daca provenienta lor este incerta, din tari în afara UniuniiEuropene), care nu au fost bine sterilizate si au fost contaminate cuClostridium botulinum, bacteria cauzatoare ce produce o toxina extrem deputernica, fie uneori pur si simplu lasând mâncarea în bucatarie la temperaturacamerei, pentru câteva ore. Bacteria nu produce de obicei modificariorganoleptice ale alimentelor, asa ca singurul indiciu care ne arata ca ceva nueste în regula este capacul bombat al conservei.Simptomele se instaleaza de obicei dupa 36 de ore si începcu manifestari digestive (greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree),urmate de semne neuro-musculare: slabiciune musculara, letargie, uscaciuneagurii, dificultati la înghitire si vorbire, cefalee, vedere dubla sau încetosata,imposibilitatea de a tine ochii deschisi. În timp se produc paralizii ale muschilormembrelor, gâtului si muschilor respiratori si, în final, bolnavul intra în coma.Sursa bacteriei este în sol si poate contamina vegetale,fructe, carnea cruda, care devin periculoase daca sunt insuficient spalate.Bacteria se gaseste sub forma de spori, care sunt extrem de rezistenti si nusunt distrusi nici la 100 grade Celsius, rezistând si la 3 grade Celsius, deaceea conservele trebuie fierte la 120 grade Celsius, cel putin o jumatate deora. Uneori, boala se poate transmiteprin carne afumata, cârnati, sunca preparate în casa, tinute în conditiiimproprii. Aruncati conservele cu capacul bombat si pe cele mucegaite sau cumodificari, care pot fi un bun mediu de cultura pentru botulism. Şi în nici uncaz nu încercati sa tratati bolnavul acasa, ci cautati ajutor medical de urgenta.
Toamna este anotimpul delicioaselor conserve facute în casa,dar si al unei grave infectii produse prin sterilizarea lor incorecta, si anumebotulismul. Fireste ca suntem expusi la îmbolnavire tot timpul anului, fie princonsumul unor conserve facute în casa sau cumparate (din vegetale, carne sau peste,mai ales daca provenienta lor este incerta, din tari în afara UniuniiEuropene), care nu au fost bine sterilizate si au fost contaminate cuClostridium botulinum, bacteria cauzatoare ce produce o toxina extrem deputernica, fie uneori pur si simplu lasând mâncarea în bucatarie la temperaturacamerei, pentru câteva ore. Bacteria nu produce de obicei modificariorganoleptice ale alimentelor, asa ca singurul indiciu care ne arata ca ceva nueste în regula este capacul bombat al conservei.Simptomele se instaleaza de obicei dupa 36 de ore si începcu manifestari digestive (greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree),urmate de semne neuro-musculare: slabiciune musculara, letargie, uscaciuneagurii, dificultati la înghitire si vorbire, cefalee, vedere dubla sau încetosata,imposibilitatea de a tine ochii deschisi. În timp se produc paralizii ale muschilormembrelor, gâtului si muschilor respiratori si, în final, bolnavul intra în coma.Sursa bacteriei este în sol si poate contamina vegetale,fructe, carnea cruda, care devin periculoase daca sunt insuficient spalate.Bacteria se gaseste sub forma de spori, care sunt extrem de rezistenti si nusunt distrusi nici la 100 grade Celsius, rezistând si la 3 grade Celsius, deaceea conservele trebuie fierte la 120 grade Celsius, cel putin o jumatate deora. Uneori, boala se poate transmiteprin carne afumata, cârnati, sunca preparate în casa, tinute în conditiiimproprii. Aruncati conservele cu capacul bombat si pe cele mucegaite sau cumodificari, care pot fi un bun mediu de cultura pentru botulism. Şi în nici uncaz nu încercati sa tratati bolnavul acasa, ci cautati ajutor medical de urgenta.

Citeste si:  Din 378 de copii si tineri din comunitati sarace, aproape unul din sase sufera de tuberculoza
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.