fbpx

Articulatiile

Osteoporoza este o afacere a structurii densitatii osoase si nu are legatura cu „trosnitul” oaselor. La tine este vorba de o afectare a articulatiilor. Teoretic, la 33 de ani este putin probabil sa ai artroze. Practic, insa, nu este imposibil. Depinde de mai multi factori: daca ai o meserie in care articulatiile sunt foarte solicitante (dans, sport profesional); daca, in copilarie, ai avut o afectiune inflamatorie acuta sau conditii de viata improprii. Te sfatuiesc sa mergi la medicul de familie si sa iti faci analizele. Daca analizele uzuale, inclusiv testele de inflamatie, ies norale si „trosniturile” nu sunt insotite si de dureri articulare, cauza zgomotelor pe care le auzi este…lipsa de miscare! O problema ce se rezolva prin gimnastica de intretinere a articulatiilor. Dar…
30 de ani: varsta la care articulatiile incep sa „imbatraneasca”
Pentru ca ai trecut de 30 de ani, trebuie sa ai tot mai multa grija de sanatatea articulatiilor tale ( de la aceasta varsta, cartilajele (tesuturile elastice care fac legatura dintre oase) incep sa se modifice calitativ si devin tot mai putin rezistente. Trebuie sa previi imbatranirea lor precoce, altfel, pe langa „trosnetul” oaselor, vor incepe sa te chinuiasca incheieturile dureroase, articulatiile se vor deforma si an, dupa an, vei constata ca iti este tot mai greu sa te deplasezi. Vei fi deja una dintre numeroasele „victime” ale reumatismului degenerativ.
Artrozele
Sunt afectiuni reumatismale ale articulatiilor mobile” cartilajele si fibrocartilajele se altereaza progresiv, ca si cum ar imbatrani inainte de vreme. Articulatiile umerilor, coatelor, incheieturile pumnilor, gleznelor, genunchilor isi pierd flexibilitatea. Cu timpul, calitatea vietii tale este tot mai precara : orice gest, oricat de simplu, dar care presupune rotirea articulatiilor iti provoaca durere. Cele mai predispuse la artroza sunt femeile de la 40 de ani in sus, supraponderale si / sau cu antecedente de boli articulare in familie.
Osteoartrita
Este afectiunea degenerativa ce ataca „scutul” articulatiilor-captuseala cartilaginoasa care le protejeaza. Pe masura ce acest „invelis” se uzeaza, se distrug si cartilajul, si osul aflat imediat sub el. Articulatiile isi pierd flexibilitatea si incheieturile devin dureroase. Acest proces degenerativ e lent si poate demara la orice varsta.
Cum previi, cum tratezi
-evita frigul, umezeala, suprasolicitarea articulatiilor (miscari ce presupun rasucirea acestora, ridicarea unor greutati cu o singura mana).
-fa o miscare, dar ai grija sa o adaptezi varstei si greutatii tale corporale.
-asigura-ti o alimentatie echilibrata: de la o anumita varsta (in jur de 40 de ani), pentru apreveni imbatranirea articulara precoce, avem nevoie si de suplimente alimentare (care anume, cat, cum-decide medicul tau).
-slabeste, daca esti supraponderala (kilogramele in plus sporesc sarcina suportata de articulatiile membrelor inferioare si ale coloanei lombare).
-poarta incaltaminte cu talpa joasa
-afectiunea s-a instalat? Aliatii tai sunt medicamentele antiinflamatoare , care amelioreza simtitor mobilitatea articulatiilor.

Citeste si:  Cum alungam seara stresul si insomnia
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.