fbpx

A cincea luna de sarcina

Incepand cu saptamana a 19-a sau a 20-a poti incepe sa-ti notezi in carnetel primele miscari ale micutului din burtica. Tine minte aceste lucruri pentru a i le spune medicului tau, pentru ca ele reprezinta indicii importante pentru stabilirea varstei gestationale a copilului.
De acum inainte micutul va fi antrenorul tau personal: vei lua parte la program lui zilnic de exercitii, iar cand faci ceva ce nu-i convine, va avea el grija sa te loveasca cu piciorul, pumnul sau se va da peste cap pentru a-ti atrage atentia.
La aceasta varsta, el are deja greutatea de 300 grame si peste 20 centrimetri lungime. Insa nu te speria, are sufficient loc in uter pentru a-si desfasura rutina zilnica. Cand se plictiseste si ii este somn, isi va suge degetul mare pana se va linisti.
Observi deja ca ai pus ceva mai multe kilograme pe tine si ca burtica ta s-a cam rotunjit. Daca iti apesi abdomenul cu degetele,vei putea simti partea superioara a uterului, sub ombilic.
Probabil te intrebi de ce s-au depus kilogramele acelea pe tine.. Ei bine, o zecime din ele il reprezinta copilul si inca o zecime lichidul amniotic. Uterul cantareste aproximativ un kilogram, iar placenta cam jumatate din greutatea bebelusului. Sanii sunt si eu mai greu cu vreo 200 grame, insa acest lucru le bucura pe multe dintre femei.
Iti vei simti picioarele si gleznele umflate, insa nu trebuie sa te sperii, este absolut normal acest lucru. Aceste stari le vei avea in mod deosebit seara, cand te intinzi in pat. Poti ameliora aceste stari prin masarea picioarelor umflate cu o perie, sub un jet de apa rece, deplasand peria in sus, in directia inimii si apoi, odihnindu-te cu picioarele mai ridicate decat restul corpului.
Nu uita sa te cantaresti regulat si sa renunti la regim pe perioada sarcinii, pentru ca in modul acesta si micutul va fi afectat de regim si nu cred ca vei fi multumita mai tarziu de rezultatele faptelor tale.
Roaga-l in continuare pe viitorul tatic sa te ajute la treburile casei, sa mearga cu tine la doctor si sa-ti acorde atentia de care tu ai nevoie pe perioada sarcinii.

Citeste si:  "Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca anual testul Papanicolau"
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.