fbpx

„Vorbim de dependenta de alcool cand persoana pierde controlul asupra consumului…”

Dependenta de alcool este, in opinia specialistilor, o problema deosebit de grava in Romania – o tara din a carei cultura alcoolul face parte integranta, dar in care nu sunt dezvoltate suficiente programe de tratament. Exista insa si rezolvari, iar despre acestea am avut placerea sa discutam cu dr. Emilian Voiculescu, Medic Psihiatru si Psihoterapeut Psihanalist, coordonator al programului de tratament al dependentei de alcool in clinica PsyMotion.

MpT.ro: Bauturile alcoolice fac, fara doar si poate, parte din viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi; mai rar sau mai des, mai mult sau mai putin, servim – fie la masa, fie in oras cu prietenii – un vin, o bere, un cocteil. Cand vorbim totusi de dependenta de alcool?

E.V.: Vorbim despre dependenta de alcool in momentul in care persoana pierde controlul asupra consumului, cand „bautura il bea pe om”, si nu invers. O alta caracteristica a dependentei este prezenta simptomelor de sevraj (transpiratii, tremuraturi, anxietate, insomnie, uneori halucinatii si convulsii), la intreruperea consumului.

MpT.ro: Este dependenta de alcool o problema grava in Romania? Daca da, sub ce aspect?

E.V.: Dependenta de alcool este o problema deosebit de grava, prin numarul foarte mare al persoanelor afectate, prin perturbarea grava a relatiilor familiale si sociale, prin potentialul violent asociat si prin afectarea grava a sanatatii fizice si psihice.

Abuzul de alcool afecteaza intre 5 si 10% din populatie si este responsabil pentru un sfert din decesele inregistrate la barbatii tineri, peste 60% din cazurile de violenta domestica si peste un sfert din accidentele petrecute la locul de munca. Din pacate, in Romania inca nu exista suficiente solutii eficiente si complete de tratament, ceea ce induce agravarea si perpetuarea problemei.

Citeste si:  Leucemie

MpT.ro: Care sunt semnele care sa ne indice ca o persoana apropiata este dependenta de alcool si care sunt primele masuri pe care le putem lua pentru a-i veni in ajutor?

E.V.: Pentru cei din jur exista cateva semnale de alarma: persoana incepe sa consume alcool singura sau sa bea pe ascuns, nu poate adormi sau nu poate incepe ziua fara sa bea. Exista si o forma speciala de dependenta la alcool, numita dipsomanie, in care persoana nu consuma alcool zilnic, ci o data la cateva zile sau saptamani, dar atunci consumul este nelimitat, adesea pana la pierderea cunostiintei.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca cei apropiati este sa evite intrarea in situatii conflictuale cu consumatorul. Un al doilea lucru este este sa-i recomande, cu tact si discretie, sa apeleze la un specialist pentru lamurirea problemei. Un al treilea aspect, important este evitarea culpabilizarii, alcoolismul este o boala, nu un viciu.

MpT.ro: Clinica PsyMotion ofera un program de tratament integrat pentru dependentele de alcool. In ce consta acest tratament, pe intelesul tuturor?

E.V.: Programul are o durata de 5 luni si jumatate, vizand tratamentul individualizat si complex al dependentei, cu beneficii pe termen lung. Aceasta inseamna tratament medicamentos, psihoterapie individuala si psihoterapie cu familia, toate elementele tratamentului aplicandu-se in mod individualizat, pentru a obtine cele mai bune rezultate. De asemenea, eficienta tuturor elementelor programului a fost testata atat in cadrul clinicii, cat si international.

Citeste si:  Ceapa si ceaiul verde previn obezitatea

Programul este structurat in trei etape. In prima etapa se realizeaza profilul persoanei dependente si motivarea acesteia pentru schimbarea comportamentului problematic, tinand cont de caracteristicile psihologice, biologice si sociale. Cea de-a doua etapa urmareste dezvoltarea abilitatilor de a face fata tentatiei de a consuma alcool, precum si cresterea rezistentei la situatii de viata greu de suportat. In ultima etapa persoana devine tot mai eficienta in aplicarea si consolidarea schimbarilor generate de etapele anterioare, gasindu-si propriul drum in mentinerea unei vieti echilibrate.

MpT.ro: Care sunt cele mai mari, sa le spunem, provocari in lupta cu dependenta de alcool?

E.V.: Cea mai mare provocare o reprezinta mentinerea abstinentei (sau a consumului controlat, in cazul in care acesta este posibil) pe termen lung si mai putin obtinerea acesteia pe termen scurt. O alta provocare este presiunea sociala, alcoolul fiind o parte integranta a culturii noastre.

MpT.ro: Tot in cadrul clinicii PsyMotion sunt oferite si servicii directe pentru familiile pacientilor cu dependenta de alcool. Spuneti-ne cateva cuvinte despre rolul acestor servicii, pornind de la impactul pe care o astfel de dependenta il are asupra familiei ca intreg.

E.V.: Problemele legate de alcool aduc multe tensiuni in sanul familiei, iar tensiunile in sanul familiei agraveaza problemele de alcool, astfel intrandu-se intr-un cerc vicios. Adesea membrii familiei devin orbiti de amaraciunea trecutului si nu vad si lucrurile bune dintre ei. In concluzie, lucrul cu familia este esential in obtinerea unor beneficii de durata.

Citeste si:  O proteina naturala poate fi cheia tratamentului pentru osteoporoza

MpT.ro: Sunt cazuri in care familia trimite pacientul catre o clinica specializata, pentru a primi ajutor, insa acesta refuza tratamentul? Ce este de facut in astfel de situatii?

E.V.: Persoana nu poate fi obligata sa urmeze un tratament, acest lucru aducand doar dezavantaje pe termen lung. Ceea ce pot face apropiatii este sa ajute persoana sa constientizeze problema, iar noi oferim sedinte de consiliere pentru membrii familiei ca sa-i sustinem in demersurile lor de a aduce in tratament persoana cu consum problematic de alcool. Este important de subliniat ca, in clinica noastra, nimeni nu este tratat cu forta si fiecare om este considerat liber si responsabil.

MpT.ro: Putem vorbi de factori de risc pentru dependenta de alcool? Daca da, cum ar putea fi contracarati acestia?

E.V.: Factorii de risc pot fi impartiti in trei categorii: 1) factori psihologici, 2) factori sociali si 3) factori biologici/genetici. Principalele metode de prevenire sunt educatia cu privire la alcool, asigurarea unui mediu familial si social care sa nu favorizeze consumul problematic. Nu in ultimul rand, este important sa se dezvolte abilitatile de a rezista presiunii grupului si responsabilizarea persoanei, prin constientizarea consecintelor generate de consumul excesiv de alcool.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.