fbpx

„Boala inimilor frante”: o boala care ameninta femeile dupa menopauza

Boala mimeaza perfect semnele infarctului de miocard, insa in realitate poarta denumirea de sindromul Tako-Tsubo sau cardiomiopatie indusa de stres. Aceasta este o afectiune relativ rara, deseori confundata cu infarctul cardiac, care afecteaza cu precadere femeile post-menarhice.

Pacientii ajung de cele mai multe ori la camera de garda prezentand simptomele caracteristice unui atac de cord: durere toracica puternica, modificarile tipice pe electrocardiograma, nivel crescut de enzime asociate bolilor cardiace. Diagnosticul diferential impune insa o coronografie care, spre deosebire de cazurile de infarct de miocard, nu va indica nicio ocluzie care sa faca imposibil fluxul sanguin catre inima si moartea celulelor cardiace.

Denumirea de „boala inimilor frante” este justificata de faptul ca boala afecteaza cu precadere femeile dupa instalarea menopauzei – cand inima nu mai este protejata de estrogen, in perioade de stres puternic, cum ar fi pierderea unei persoane apropiate (acesta fiind principalul factor declansator in 80% dintre cazuri).

Citeste si:  Prima retea nationala de bone profesioniste

O echipa de cercetatori de la Universitatea Catolica din Roma (Italia), condusa de dr. Filippo Crea, a identificat mecanismul care sta la baza acestei afectiuni bizare, concluziile cercetarii fiind publicate recent in European Heart Journal.

„La 80% dintre paciente, simptomele dispar spontan dupa cateva saptamani, fara nicio urma vizibila”, explica Filippo Crea, „in timp ce in alte cazuri raman sechele vizibile. Interesant este ca deteriorarile se produc la nivelului inimii si nu al arterelor coronariene. Ceea ce am incercat sa explicam este mecanismul care duce la declansarea acestor simptome”.

Echipa condusa de Crea a monitorizat 15 paciente cu varsta medie de 68 de ani, timp de o luna, ajungand sa indentifice pentru prima oara mecanismul psihopatologic al bolii. „Ne-am concentrat asupra unei regiuni atipice a inimii, deoarece aceasta este zona unde se localizeaza disfunctia. Din cauza acesteia, inima ajunge sa capete forma caracteristica unui balon cu aer sau, cum spun medicii japonezi, a unei capcane folosite pentru prinderea caracatitelor. Tako-Tsubo este de fapt denumirea acestei capcane, in japoneza”, explica specialistii italieni.

Citeste si:  A patra luna de sarcina

Ipoteza formulata de cercetatori este aceea ca mecanismul care influenteaza disfunctia se manifesta ca un spasm al vaselor mici coronare, asa-numita microcirculatie coronariana. „Pentru a demonstra aceasta ipoteza am folosit echografia miocardica cu substanta de contrast, o metoda inovatoare care ne-a permis sa studiem microcirculatia coronariana intr-o maniera sigura si selectiva”, relateaza Crea, adaugand ca microcirculatia joaca un rol important in bolile cardiace si ca vasoconstrictia intensa a acestor mici vase de sange nu poate fi in mod normal observata prin coronarografie.

Citeste si:  Un tratament cu o traditie de 5.000 de ani: Tui-na

Oamenii de stiinta au demonstrat, de asemenea, ca acest spasm microvascular este reversibil si ca, odata ce este depasita faza acuta a bolii, disfunctia microvasculara care produce simptomele poate fi tratata. „De cele mai multe ori pacientii nu raman cu sechele permanente, deoarece scaderea aportului de sange catre inima este suficient de mare incat sa dea forma neobisnuita a inimii, insa nu suficient de mare pentru a cauza moartea celulelor cardiace, ceea ce se intampla in mod normal la un infarct”, concluzioneaza Crea.

Sursa: Universitatea Catolica din Roma

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.