fbpx

Ziua Internationala a Rinichiului. Protejeaza-ti rinichii!

Rinichii fiind organe vitale, boala cronica a acestor organe are potential mortal. De aceea, Societatea Internationala de Nefrologie si Federatia Internationala a Fundatiilor Rinichilor au stabilit ziua de 12 martie ca fiind Ziua Internationala a Rinichiului, eveniment care s-a sarbatorit si in Romania, prin conferinte organizate de Societatea Romana de Nefrologie.

Aceasta zi a fost considerata necesara pentru ca boala cronica de rinichi este o reala amenintare la adresa sanatatii publice. La nivel mondial, 500 de milioane de persoane, adica 10% din populatia adulta, sufera de boala cronica a rinichilor, ajungand, in stadii avansate, pana la dializa sau transplant renal. Amenintarea este cu atat mai mare cu cat boala cronica de rinichi este putin evidenta la inceput, neputand fi depistata decat prin analize specifice. Ziua Internationala a Rinichiului este menita sa atraga atentia asupra acestui fapt, incurajand depistarea timpurie a bolilor de rinichi prin analize de screening.

Cateva date despre rinichi

Organe pereche, de marimea unui pumn, asezate in partea inferioara a abdomenului, rinichii sunt mici uzine complicate care lucreaza continuu pentru a ne asigura supravietuirea. Principalul lor rol este acela de a controla nivelul lichidelor si al sarurilor din corp, filtrand continuu sangele pentru a elimina, prin urina, apa si substantele de care organismul nu are nevoie.

Rinichii controleaza nivelul multor minerale si molecule, inclusiv sodiul si potasiul. Mentinand un echilibru al lichidelor si sarurilor, rinichii pastreaza o tensiune arteriala constanta.

Ce este boala cronica de rinichi?

Boala cronica de rinichi reprezinta o reducere progresiva a functiilor rinichiului, care, in timp, pot sa-si inceteze functionarea normala, fiind nevoie de dializa sau transplant renal. Cand rinichii nu-si mai indeplinesc functiile, tensiunea arteriala nu poate fi tinuta sub control si creste pana la punctul in care este afectata inima si sistemul circulator. Din fericire, majoritatea bolilor de rinichi pot fi tratate, dar numai daca sunt descoperite in stadiu incipient. Tratamentul precoce poate impiedica cronicizarea bolii, reducand mult riscurile.

Care sunt cauzele?

La nivel mondial, cele mai frecvente cauze ale bolii cronice de rinichi sunt afectiunile inflamatorii ale rinichilor, infectiile urinare, obstructiile cailor urinare, bolile mostenite precum sindromul rinichiului polichistic. Insa tot mai multe cazuri apar din cauza diabetului si a hipertensiunii arteriale, motiv pentru care tema de anul acesta a Zilei Internationale a Rinichiului a fost legatura dintre hipertensiunea arteriala si bolile rinichiului.

Citeste si:  700.000 de calatori cu metroul au primit in luna martie informatii legate de cancerul intestinului gros

Hipertensiunea arteriala si boala de rinichi

La persoanele cu hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii, care nu mai pot functiona la capacitate maxima. Hipertensiunea poate fi o urmare a bolii cronice de rinichi si, in acelasi timp, poate agrava boala cronica de rinichi. De aceea, tensiunea arteriala trebuie tinuta sub control prin orice mijloace posibile, mai ales de catre cei care deja sufera de o afectiune renala sau care sunt predispusi unei astfel de afectiuni.

Cum se depisteaza

Nu sunt necesare decat cateva teste simple de laborator. In sange, se urmareste nivelul creatininei si se calculeaza rata de filtrare glomerulara, iar in urina se urmareste prezenta proteinelor. Este nevoie doar de o proba de urina si o intepatura pentru a evita o boala grava si cu potential mortal.

Citeste si:  Cursuri gratuite de specializare in brain-aging pentru medici si asistenti medicali

Ce e de facut ?

Pentru a detecta din timp eventualele boli ale rinichiului, este de ajuns sa cerem cel putin o data pe an, analizele de mai sus. Ele devin cu atat mai importante la persoanele care sufera de hipertensiune, diabet, obezitate, la fumatori, la persoane peste 50 de ani si la cei care au in familie persoane cu diabet, boli cardiovasculare si renale.

In prima faza, boala de rinichi actioneaza tacut, fara dureri sau alte simptome, asa ca analizele facute in mod regulat sunt singura modalitate de a o depista in stadiu incipient.

Cum ne protejam rinichii?

&nbsp&nbsp&nbsp• Consumul mare de apa are importanta vitala. Apa ajuta la eliminarea resturilor din organism si previne formarea pietrelor la rinichi.
&nbsp&nbsp&nbsp• Tensiunea arteriala trebuie pastrata in limitele normale. Pentru asta se recomanda pastrarea unei greutati sanatoase si eliminarea sedentarismului. La nevoie, medicul va recomanda medicamentele necesare.
&nbsp&nbsp&nbsp• Igiena genitala corecta previne infectiile urinare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.