fbpx

Volutariatul imbunatateste viata varstnicilor cu limitari functionale

Implicarea in activitati de voluntariat este cunoscuta pentru efectele benefice. Acum, un nou studiu arata ca voluntariatul este cu precadere o decizie inteleapta, plina de recompense pentru persoanele varstnice cu limitari functionale, astfel spus, au dificultati in a realiza sarcini cotidiene, cum ar fi prepararea hranei si nu numai, care ajung chiar sa-si prelungeasca semnificativ viata.

„Cu cat limitarile functionale sunt mai mari, cu atat creste riscul de deces, insa nu si printre acei varstnici care se implica in activitati de voluntariat”, a explicat Morris Oku, profesor de psihologie la Universitatea din Arizona (Statele Unite). „Ajutandu-i pe ceilalti, acesti oameni ajung sa se ajute pe sine”, a adaugat acesta.

Citeste si:  Conferinta cu tema "Actualitati privind reabilitarea pulmonara si ventilatia mecanica la domiciliu", 10 - 12 mai 2012

Studiul a folosit date statistice provenind de la un esantion reprezentativ alcatuit din 916 persoane cu varsta peste 65 de ani. Informatiile privind rata mortalitatii au fost obtinute dupa un interval de sase ani, pe baza Indicelui National de Mortalitate.

„Am descoperit ca persoanele cu limitari functionale au beneficii mai mari de pe urma voluntariatului, in termeni de longevitate, decat persoanele care nu se confrunta cu aceste probleme”, a afirmat Okun. De ce se intampla acest lucru ramane inca o necunoscuta, insa autorul studiului este de parere ca aceste persoane, care nu pot efectua sarcini obisnuite pentru ei, insa nu sufera de afectiuni cognitive, gasesc in voluntariat o oportunitate de a se simti utili, ceea ce are impact asupra starii lor generale.

„Persoanele care incep sa resimta limitari functionale, se confrunta in acelasi timp cu un sentiment de inutilitate. Este cunoscut faptul ca sentimentul de inutilitate creste mortalitatea in randul varstnicilor”, a explicat autorul, adaugand ca daca oferim varstnicilor cu limitari functionale o oportunitate de se simti din nou utili, atunci putem compensa sau chiar elimina efectul disfunctiilor lor asupra sperantei de viata.

Citeste si:  Terapia prin culori

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.