fbpx

Vitaminele esentiale unui organism sanatos

Please select a featured image for your post

A,B,C,D,E… Nu sunt in cazul de fata primele litere ale alfabetului, ci doar unele din cele mai importante vitamine necesare organismului pentru a fi sanatos. Dar ce sunt vitaminele? Unde le gasim si de ce avem nevoie de ele? Acum e timpul sa aflam. Ce sunt vitaminele? Vitaminele reprezinta niste substante chimice necesare cresterii si dezvoltarii organismului. Fie extrase din surse naturale, fie luate sub forma unor pastile, vitaminele ne asigura sanatatea, energia si pofta de viata. Se stie ca atunci cand mananci bine si iti iei vitaminele, corpul tau e mult mai puternic si pregatit sa lupte impotriva diferitelor boli. Trebuie stiut faptul ca lipsa unei singure vitamine poate afecta organismul, slabindu-l si lipsindu-l de forta zilnica necesara. Cum se impart vitaminele? Vitaminele sunt impartite in doua grupe: prima grupa a vitaminelor, este cea de liposolubile: A,D,E,K. Acestea sunt absorbite de intestin impreuna cu grasimile, fiind depozitate de organism in special in ficat; a doua grupa a vitaminelor, cea de hidrosolubile: vitaminele din grupul B(B1,B2,B3,B6,B12) si C. Ele sunt solubile in apa, durata lor fiind mai scurta.
Vitamina A Ajuta la producerea unui pigment al retinei care asigura o vedere buna in momentul inserarii. De asemenea este responsabila si cu mentinerea densitatii si elasticitatii pielii. O putem gasi in untura de peste, ficat, spanac, oua, lapte, unt, branzeturi, curmale, rosii sau caise. A nu se exagera cu folosirea ei sub forma de pastila deoarece prezinta un risc de toxicitate.
Citeste si:  Medicii de top din Romania sunt premiati la cea de-a treia editie a Galei Top Medici
Vitamina B1 Asigura functionarea normala a celulelor si nervilor. Daca simti oboseala, nu iti e prea foame si ai si pierderi in greutate ar fi bine sa mananci mai multe cereale, paine si carne pentru un plus de vitamina B1. Vitamina B2 Se regaseste ca si vitamina B1 in carne, cereale si lactate si ajuta la dezvoltarea normala a organismului. Vitamina B3 Aceasta ajuta mecanismul de reparare celulara, asigurand in acelasi timp energia din carbohidrati, proteine si grasimi. Se gaseste in pui, oua, peste, ciuperci si cereale.
Citeste si:  Un somn perfect cu noile saltele Dormeo Octaspring®!
Vitamina B6 Este indispensabila transformarii proteinelor, lipidelor si glucidelor din organism. Este de asemenea necesara in buna functionare a creierului si in formarea globulelor rosii. Prezenta in drojdia de bere, germeni de grau, ficat si rinichi, peste sau legume. Vitamina B12 Are un rol important in formarea globulelor sangelui. Este necesara celulelor nervoase si stimuleaza cresterea tesuturilor, tonusul muscular. Favorizeaza revigorarea organismului. Acesta vitamina poate fi gasita in carne si lactate. Vitamina C
Joaca un rol important in formarea colagenului si ajuta la formarea si refacerea cartilagiilor, vaselor sanguine, oaselor sau ligamentelor. Mentine de asemenea dintii si gingiile intr-o stare buna. Nu doar ca ne face mai rezistenti in fata unor boli sau raceli, dar datorita puterii sale incetineste procesul de imbatranire. O putem gasi in citrice, cartofi, varza, spanac, kiwi, coacaze negre.
Citeste si:  Mediafax: Alimentatia tip fast food afecteaza ficatul, dar creste nivelul de colesterol "bun"
Vitamina D
Este vitamina responsabila in cresterea oaselor, in functionarea muschilor si nervilor, dar si in coagularea sangelui si cresterea celulara. Ajuta corpul la absorbtia mai rapida a calciului si fosforului si la fixarea lor in oase si dinti. Se gaseste in untura de peste, carne, oua, lapte sau unt. Vitamina E Protejeaza membranele celulare ale sistemelor musculare, cardio-vasculare si nervoase. Prelungeste viata globulelor rosii si incetineste imbatranirea tesuturilor. Se regaseste in toate uleiurile vegetale, nuci, legume, oua sau cereale integrale. Vitamina K Este vitamina indispensabila coagularii sangelui. Se gaseste mai ales in spanac, conopida, mazare sau morcovi. Toate vitaminele sunt importante pentru corpul nostru si ideal ar fi ca acestea sa fie extrase din doza zilnica de mancare si nu din pastile. Daca insa se necesita consumul de vitamine pe baza de pastile este nevoie de sfatul doctorului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.