
Potrivit unui nou studiu, administrarea zilnica de vitamine din grupul B ar putea duce la injumatatirea ratei de micsorare a volumului cerebral la pacientii care prezinta risc de Alzheimer, intarziind astfel aparitia bolii.
Micsorarea volumului cerebral, un proces natural ce se petrece odata cu inantarea in varsta, se accelereaza la persoanele care prezinta deteriorare cognitiva usoara, stare medicala ce precede boala Alzheimer sau alte forme de dementa. Ca exemplu, la persoanele cu varsta peste 60 de ani miscorarea cerebrala are loc in mod normal cu o rata de 0.5% pe an, in timp ce la pacientii cu deteriorare cognitiva usoara, rata tinde sa se dubleze, pentru ca un pacient cu Alzheimer sa se confrunte cu o rata a micsorarii volumului cerebral de 2.5% pe an.
Echipa de oameni de stiinta britanici care a condus studiul a ajuns la concluzia ca tratamentul profilactic cu vitamine din grupul B poate intarzia sau chiar preveni instalarea bolii, avertizand insa pacientii sa nu abuzeze de aceste vitamine, fiind necesare cercetari suplimentare.
In cadrul studiului, publicat online in Public Library of Science ONE, au participat 168 de voluntari cu varsta peste 70 de ani, care fusesera diagnosticati anterior cu deteriorare cognitiva usoara. In decursul unei perioade de doi ani, jumatate dintre voluntari au primit zilnic o tableta continand cantitati mari de vitamine B (acid folic, B6 si B12), in timp ce cealalta jumatate a primit un placebo.
In medie, la grupul care a urmat tratamentul cu vitamine B s-a inregistrat o scadere de 30% a ratei de atrofiere, iar in unele cazuri, rata de atrofiere a fost redusa chiar cu 53%.
„Speram ca un tratament atat de simplu si sigur sa poata intarzia instalarea bolii Alzheimer la persoanele care se confrunta cu probleme minore de memorie”, a afirmat David Smith, unul dintre coordonatorii testului clinic derulat la Departamentul de Farmacologie a Universitatii Oxford.
Simptomele deteriorarii cognitive usoare includ pierderi de memorie si probleme de vorbire, insa acestea nu afecteaza viata cotidiana. Pericolul rezida totusi in faptul ca pacientii ajung sa dezvolte o forma de dementa in mai putin de cinci ani de la prima manifestare a simptomelor. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent se estimeaza ca circa 37 de milioane de persoane sufera de dementa, boala Alzheimer fiind cea mai frecventa forma.
Sursa: AFP