
O noua cercetare, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea din California, aduce vesti bune amatorilor de cartofi care vor in acelasi timp sa scape de kilogramele in plus: ei pot consuma in continuare cartofi, fara a le fi afectata dieta.
Studiul a urmarit sa ofere o mai buna intelegere a rolului pe care cartofii si indicele lor glicemic il joaca in slabire, in mare parte pentru ca multi au contestat includerea cartofilor in diete, din cauza incadrarii legumei in categoria alimentelor cu indice glicemic ridicat.
„Rezultatele acestui studiu vin sa confirme ceea ce expertii in nutritie sustin de ani buni: cand vine vorba de scadere in greutate, solutia nu este sa eliminam anumite alimente sau grupe de alimente, ci sa reducem semnificativ numarul de calorii”, a explicat coordonatorul studiului, prof. dr. Britt Burton-Freeman. „Nu exista nicio dovada ca, atunci cand sunt gatiti intr-o maniera sanatoasa, cartofii contribuie la ingrasare. Mai mult, am aratat ca pot fi inclusi intr-un program de slabire sanatos”.
In cadrul studiului, au fost analizate 86 de persoane supraponderale, femei si barbati, in decursul a 12 saptamani, pentru a masura efectele unei diete sarace in calorii, in care au fost inclusi cartofi. Subiectii au fost impartiti aleatoriu in trei grupuri, fiecare primind o dieta care includea intre cinci si sapte portii de cartofi pe saptamana. Rezultatele au indicat faptul ca toate cele trei grupuri au inregistrat scaderi in greutate.
Studiul aduce vesti bune pentru amatorii de cartofi. Un cartof de dimensiune medie, cu coaja, contine doar 110 calorii la o portie, aducand un aport mai mare de potasiu (respectiv 620 g) decat o banana si oferind aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina C. In plus, nu contine grasimi, sodiu sau colesterol.
Sursa: Eurekalert