fbpx

Vasele de sange ale retinei pot indica riscul de atac de cord

Ochiul, considerat oglinda sufletului, poate oferi indicii vitale privind riscul de a suferi un atac de cord, sunt de parere cercetatorii de la Centrul de Cercetare a Ochiului din Australia (CERA). Potrivit acestora, semnele problemelor de sanatate grave pot fi identificate printr-un simplu examen oftalmologic.

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare a Ochiului din Australia (CERA) urmaresc sa valideze teoria conform careia vasele de sange aflate in spatele retinei pot indica deteriorari vasculare si in alte zone ale corpului, in special la nivelul creierului, rinichilor si inimii.

In cadrul unui proiect finantat de Fundatia MBF, vasele de sange ale retinei au fost scanate, iar imaginile astfel obtinute au fost analizate de un computer pentru a determina riscul unei persoane de a suferi un infarct miocardic acut – afectiune cardiovasculara in care este afectat aspectului vaselor de sange ale ochiului.

Citeste si:  Adolescenti cu probleme

Coordonatorul echipei de cercetari, profesorul Tien Wong, afirma ca scopul studiului este acela de a arata ca prin combinarea metodei neinvazive de scanare a retinei cu metodele de diagnosticare existente in prezent se pot prezice intr-o maniera mai riguroasa bolile cardiovasculare.
Echipa condusa de prof. Tien Wong a prelucrat mii de imagini ale retinei si a creat un program computerizat care sa identifice caracteristicile comune ale diferitelor boli care produc deteriorari ale retinei.

Simptomele bolilor cardiovasculare devin vizibile atunci cand organismul este deja afectat. Astfel, diagnosticare si tratarea precoce a persoanelor cu risc sporit, chiar inainte de manifestarea primelor simptome, poate minimiza deteriorarea vasculara si preintampina eventualele complicatii, cum sunt infarctul miocardic si atacul cerebral.

Citeste si:  Exista mai multe motive care impiedica un cuplu sa aiba copii

La momentul actual, medicii estimeaza gradul de risc al pacientilor luand in calcul o serie de factori precum fumatul, istoricul familial, greutatea, nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. Odata ce simptomele incep sa se manifeste, pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea gradului de severitate, sunt necesare teste invazive, cum ar fi angiograma.
In schimb, scanarea retinei “este un test simplu, fara efecte secundare si riscuri, pe care le prezinta testele invazive, iar rezultatele conduc la masuri de preventie mai bine directionate”, recomanda prof. Wong.

Odata ce gradul de risc este cunoscut, se pot lua masuri concrete care sa ajute la preintampinarea sau intarzierea instalarii bolilor cardiovasculare, prin schimbarea stilului de viata in consecinta.

Citeste si:  Depresia nu se vindeca cu alcool

“Evaluarea timpurie a predispozitiei la anumite boli precum infarctul miocardic, atacul cerebral sau chiar diabetul de tip II poate spori semnificativ calitatea vietii, reduce numarul de spitalizari si scadea rata mortalitatii. Stim ca fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul si nutritia neechilibrata ne pun sanatatea in pericol, insa daca putem vedea efectele nu cu, ci in proprii ochi, atunci ne va fi mult mai usor sa decidem sa ne schimbam stilul de viata”, afirma Dr. Christine Bennett, presedintele Comitetului de Organizare al Fundatiei MBF.

Sursa: Research Australia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.