fbpx

Varstnicii au un comportament alimentar mult mai sanatos decat tinerii

In urma screening-ului de comportament alimentar, realizat de MedicpentruTine.ro in cadrul Targului pentru o Viata Sanatoasa (editia 27 – 29 noiembrie 2009), fara a avea pretentia de a formula ipoteze stiintifice, putem concluziona ca persoanele trecute de varsta de 50 de ani sunt mult mai preocupate de un stil de viata alimentar corespunzator, respectand orele de masa si incercand pe cat posibil sa consume produse sanatoase.

Astfel, peste 70% dintre persoanele cu varste pana in 50 de ani au doar 2 mese pe zi, dintre care 80% concentreaza aceste mese in intervalul ora 18.00 – 23.00, de cele mai multe ori eliminand complet micul dejun si pranzul. De asemenea, acelasi grup de persoane, obisnuieste sa consume cantitati mari de alimente la aceste mese de seara. Prin comparatie cu acestia, 74% dintre persoanele mai in varsta mananca intre 3 si 4 mese pe zi, consistand in mancare sanatoasa (legume, fructe si preparate gatite in casa), in cantitati moderate. Aceste rezultate releva faptul ca, persoanele mai tinere, din diferite motive, au dezvoltat stiluri alimentare prin care organismul este privat de hrana pentru mai mult de 2 treimi din zi, iar odata cu terminarea activitatii profesionale cotidiene, sub influenta nevoii de hrana, organismul este supraalimentat.

Citeste si:  Sfaturi pentru proaspetele mamici

Analizand doar grupul de femei cu varste intre 18 si 30 de ani se poate observa ca 63% dintre acestea au avut oscilatii ponderale de peste 5 kg in ultimele 3 luni, ca urmare a stilului de viata alimentar necontrolat. Tot pe acelasi grup se poate observa ca 23% dintre femeile tinere au un Indice de Masa Corporala ce le plaseaza sub nivelul normoponderalitatii, iar jumatate dintre acestea au dezvoltat si probleme asociate subponderalitatii, precum tulburari ale tranzitului intestinal si, in unele cazuri, amenoree. Totodata aproximativ un sfert dintre femeile sub 30 de ani evaluate, prezinta diferite comportamente de privare de hrana, prin diete severe, sau comportamente de compensare a luarii in greutate, preponderent fiind uzul intens de diuretice ori laxative.

Citeste si:  Ce nu stiati despre sindromul colonului iritabil...

Pentru persoanele cu varste intre 30 si 40 de ani se observa o imbunatatire a procentajului de femei cu Indici de Masa Corporala redusi, in sensul in care doar 17% dintre acestea sunt plasate la nivelul subponderalitatii si doar 5% dintre ele se infometeaza pentru mentinerea unei greutati scazute.

Pentru populatia de sex masculin, concluziile evidentiaza tendinte opuse fata de femei, in sensul in care 68% dintre barbatii evaluati prezinta Indici de Masa Corporala cu 2-3 puncte peste media de normoponderalitate standardizata. Din punct de vedere al stilului de viata alimentar nu exista diferente notabile intre femeile si barbatii din aceasta categorie, majoritatea acestora consumand 1 sau 2 mese pe zi, dupa ora 18.00, in cantitati mari de mancare.

Programul de screening derulat in cadrul evenimentului Targ pentru o viata Sanatoasa este parte a campaniei de informare privind tulburarile de alimentatie pe care MedicpentruTine.ro o deruleaza pana la sfarsitul anului in curs. Cu acelasi prilej, toti cei care au vizitat Targul au primit materiale informative cu privire la complicatiile unui comportament alimentar neadecvat, precum si indrumari personalizate direct de la psihologi cu expertiza in domeniul tulburarilor de alimentatie.

Citeste si:  Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati

In cele trei zile de eveniment, la standul MedicpentruTine.ro toti cei interesati de un stil de viata sanatos au putut sa gaseasca raspuns la intrebarile lor de la psih.-dipl. Ioan Alexandru Manescu si psihoterapeut Diana Frazzei.

Campania „Frumusetea nu se masoara in kilograme! Afla despre tulburarile de alimentatie!” va continua si in cadrul urmatoarei editii a evenimentului Targ pentru o Viata Sanatoasa (18 – 20 decembrie), cand timp de cateva ore puteti afla ce sunt tulburarile de alimentatie, care sunt riscurile si complicatiile, cum putem sprjini o persoana draga care sufera de astfel de tulburari si, nu in ultimul rand, care este gradul dumneavoastra de risc si cum v-ati putea adapta comportamentul alimentar pentru a avea un stil de viata sanatos.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.