Varsta copilariei, perioada optima pentru a cultiva gustul copilului pentru sport

In ultimii ani, obezitatea a devenit o problema acuta a copilariei si este cauzata de de sedentarismul si alimentatia defectoasa pe care aproape ca micutii le „mostenesc” de la parinti. Viata a devenit deosebit de concentrata, ziua pare mai scurta de 24 de ore, timul liber aproape a devenit inexistent, iar cultura pentru sport in tara noastra nu exista. Nici scoala si nici familia nu ii acorda importanta necesara, chiar vitala as spune.

Si asa intalnim pe strada copii cu probleme de greutate si de sanatate pana la urma. Daca ne uitam la parinti, constatam ca micutul este oglinda fidela a mamei sau/si a tatalui. Din pacate, emisiunile TV sau articolele din ziare reusesc in masura foarte mica sa faca propaganda unui stil de viata sanatos. Astfel de emisiuni sunt putin tentante pentru populatie, totdeauna raul se invata mai usor. Sigur ca doar parintii gresesc, ei isi indruma copiii spre fast food-uri, caci este mai comod. Ar fi mult mai complicat ca mama sa pregateasca pentru copil o mancare sanatoasa facuta din produse cumparate de la piata, chiar daca aceasta ar fi mult mai ieftina si ar consuma-o intreaga familie. Sau ar fi mult mai greu ca sa pregateasca un sandwich acasa pentru gustarea de la scoala decat sa ii dea bani sa isi cumpere ce doreste el de la chiosc. Sigur ca el doreste ce vede la altii.

Citeste si:  Atitudinea antisociala si consumul de droguri, asociate cu o anomalie a creierului

Si ce este mai grav, chiar si unii parinti cu „pretentii”, fac acelasi lucru, lipsa de timp devine motivul esential. Oare, acesti parinti, cand s-au hotarat sa aiba un copil, si-au pus problema ca trebuie sa aiba timp sa il ingrijeasca? Sa ii pregateasca in casa tot ce este mai bun si mai sanatos? Stiau ca micutul va avea nevoie de atentie? Ca nu va creste singur? Ca are nevoie de sport pe langa o masa sanatoasa? El numai asa va creste armonios si va avea o minte sanatoasa.

Citeste si:  Programul DENT: cursuri gratuite de formare profesionala pentru medicii dentisti

Sigur ca va fi greu sa iti desprinzi copilul de calculator sau de televizor. Trebuie sa ai mare putere de convingere pentru asta. Dar se poate. Daca o porrnesti de cand el este inca mic, rezultatele vor fi exceptionale. Si nu trebuie sa o ia ca pe o pedeapsa. Trebuie sa I se explice ca unui adult avantaajele si dezavantajele sportului versus desene animate sau „jocul pe calculator”.

Le-am putea zice de exemplu ca ar trebui sa ne jucam si noi ca omuletii de la desene ca sa vedem daca ne place sa „fim in pielea lor”. Sa facem sport ca ei, sa fim rapizi ca ei. I-ar face curiosi.
Sau sa le zicem ca noi parintii ne-am ingrasat si ca nu este frumos, ca putem slabi dar numai cu ajutorul lor si invitandu-i sa faca exercitii cu noi. Sa se creada indispensabil.

Citeste si:  Hemofilia

Sau sa instituim un program zilnic de gimnastica si pentru mama si tata, pe muzica, ceva distractiv. Si sa nu mai zicem de iesirile in parc care trebuie sa fie active, fie ca merg toti pe role, biciclete sau toti la patinoar. Incet, incet, il deprindem cu miscarea in aer liber. Sigur ca va fi mai dificil la inceput, dar incercand sa ne mobilizam alaturi de el, reusita va fi sigura. Succes!

Articol realizat de dr. Carmen Mihalache, Medic specialist pediatru /
Clinica Sport Med Center – www.sportmedcenter.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.