fbpx

Vaccinarea gripala

O fi atat de importanta vaccinarea incat se face propaganda pentru ea in fiecare an sau este o simpla reclama pentru firmele producatoare ? Este chiar atat de periculoasa gripa ?

Gripa (influenza) este o boala cauzata de virusul gripal tip A sau tip B. In timp ce virusul Influenza B provoaca mici focare epidemice, iar dupa boala o imunitate durabila (deci gripa B nu se mai produce), virusul tip A isi schimba aproape in fiecare an structura, astfel incat, dupa imbolnavire se capata imunitate, dar inutila, pentru ca la anul vine un virus A schimbat !

Gripa este o boala grava mai ales la copii si varstnici (indeosebi la cei din unitati de ocrotire), la bolnavii cronici cardiaci sau pulmonari. Gripa in forma medie duce la incapacitate de munca cu pierderi mari economice, gripa grava (pneumonie sau meningita) sau complicata microbian poate duce la deces. In epidemia de gripa „spaniola” din 1919 au murit mai multi oameni decat in primul razboi mondial (118 milioane decese) ! In epidemia din anii 60 au decedat numai în SUA 60.000 de oameni. Mai aproape de timpul nostru, anual se produc in lume 270 de milioane de imbolnaviri, 30 de milioane de internari, 500.000 de decese.

Citeste si:  Acupunctura

Desi exista medicamente antivirale (amantadina, oseltamivir, etc), eficacitatea lor nu este 100%.

Vaccinare gripala este principala metoda de prfilaxie. Ea previne imbolnavirea persoanei vaccinate, dar si producerea de epidemii, intrucat, daca sunt vaccinate un numar suficient de persoane, acestea nu se mai imbolnavesc si nu mai transmit virusul. Se rupe astfel „lantul epidemic”.

Citeste si:  Diferenta intre o banala migrena si o tumoare pe creier

Vaccinul se prepara din virusul actual, care, cand se descopera un nou focar epidemic, este izolat si apoi cultivat în laborator pe ou embrionat (ou viu, cu „banut”). Dupa obtinerea unei cantitati suficiente de virus acesta este inactivat si dozat ca vaccin. Vaccinul poate fi integral (virus integral, inactivat), splitat (virus descompus enzimatic) sau filtrat (dupa splitare sunt filtrate componentele principale ale virusului). Reactiile vaccinale rare (o mica „raceala” a doua zi dupa administrare) sunt mai rare la vaccinul splitat si cel filtrat, dar si eficacitatea scade.

Citeste si:  Foita contraceptiva ofera protectie relativa

Vaccinul are rare contraindicatii: alergia la ou sau la pene si puf de pasare, sau o boala infectioasa în perioada febrila (se poate vaccina daca dispare febra). Este importanta efectuarea unui examen medical si nu vaccinarea „dupa ureche”, tocmai pentru a se constata, unde este cazul, existenta contraindicatiilor.

Articol sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.