fbpx

Unde este locul placerii in cuplu, printre atatea probleme cotidiene?

Placerea in cuplu este de multe ori interzisa din considerente ca exista probleme ale cuplului. Tendinta spre lucruri considerate importante, spre necesitatea de a acorda o educatie potrivita copiilor, spre necesitatea de a evita problemele financiare, spre probleme de familie, spre problemele de sanatate ale rudelor toate transforma aparent placerea intr-o interdictie.

Toate aceste situatii nu sunt altceva decat concretizarea unei stari aparte, cea a unei dinamici pe care o putem considera din doua puncte de vedere – al modului dinamic de functionare a unei persoane. Interdictia la nivelul maifestarii propriei persoane stare receptata ca inacceptabila insa dorita si impunerea unei responsabilitati impotriva placerii.

De multe ori aceasta dinamica de dorinta si interdictie ia forma unor lupte pentru ceea ce inseamna placere. Uneori este echivalenta cu lupta pentru o alimentatie sanatoasa sau impotriva fumatului. Alteori ia forma problemelor de sanatate ale unei persoane sau ale propriei persoane. Alteori conduce la dificultati sexuale. Toate vorbesc despre cautarea unei dorinte impotriva unei interdictii. Dar aceasta este o lupta individuala, o lupta psihologica a persoanei impotriva ei insisi. Este ca si cum o parte din ea vrea si o parte se opune. Aceasta dinamica creeaza deseori tot felul de formatiuni de compromis care sunt departe de a fi satisfacatoare.

Citeste si:  Somnul dulce al bebelusilor

Al doilea punct de vedere se refera la legatura de cuplu sau familie. In acest caz putem vorbi despre esuarea contractului narcisic sau, mai curand, despre excluderea din „contractul” incheiat intre cei doi ca placerea nu are ce cauta pentru ca ea este un pacat, o pierdere de vreme, o incalcare a normelor morale, religioase, etc. Intre cei doi se incheie o alianta impotriva placerii. Dar placerea exista ca dorinta si atunci se produce o stare aparte – cei doi isi impart rolurile intr-o scena unica – unul este vinovat pentru cuplu, iar celalalt manifesta dorinta ca atare. In aceasta scena, se reia conflictul individual intr-o forma manifesta. Dar devine un conflict al legaturii in care cei doi se intalnesc fantasmatic.

Este motivul pentru care problemele de cuplu pot sa fie abordate terapeutic si individual. Astfel, schimbarea scenei din imaginea unuia atrage in mod inevitabil o tensiune in cuplu la care cei doi reactioneaza implicit. Se produce o reasezare a cuplului in care, este posibil, ca cei doi sa nu mai manifeste o asemenea forta incat sa se intample o modificare importanta. Este o rezistenta a cuplului la adresa fortei date. Aceasta rezistenta a cuplului la schimbare este inerenta in cazul oricarei schimbari. Desi schimbarea este dorita, ea produce concomitent si efectul invers, de rezistenta pentru ca modul de functionare existent pana atunci incearca sa se conserve. De asemenea vechiul mod de functionare oferea si beneficii a caror disparitie pune cuplul in situatia de a resimti golul oricum existent.

Citeste si:  Foita contraceptiva ofera protectie relativa

Schimbarile produse sunt insa un mod discret introduse atunci cand vorbim despre o analiza. Ele nu au loc dintr-odata, ci sunt produse in etape atunci cand sunt prinse in dinamica cuplului.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.