fbpx

Un pahar de vin pe zi

Alcoolul este periculos: ingrasa, intuneca mintea, solicita ficatul si multe altele. Dar nu orice fel de alcool. Beneficiile vinului sunt de mult timp cunoscute, dar lista lor pare sa se lungeasca pe zi ce trece.

De ce este vinul atat de sanatos? In primul rand, datorita substantelor antioxidante, care reduc daunele create de radicalii liberi (deseuri toxice ale organismului), prevenind astfel bolile degenerative (cancer, Alzheimer, Parkinson, etc). Printre antioxidantii cei mai cunoscuti se numara vitaminele C si E, insa vinul contine cei mai puternici antioxidanti pe care nu i-a daruit natura, resveratrolul, quercitina si epicatechina. Aceste substante cu nume complicate au proprietati antioxidante de cinci ori mai puternice decat vitamina E. In plus, procesul de fermentare care transforma strugurii in vin mareste nivelul antioxidantilor si produce alcool, care, la randul sau, imbunatateste absorbtia substantelor benefice. Asta inseamna ca vinul este net superior, din acest punct de vedere, strugurilor si suplimentelor cu extracte din struguri.

De asemenea, multe cercetari au aratat ca vinul rosu este mai bogat in antioxidanti, cantitatea exact variind in functie de soiul strugurilor, regiune, climat, sol, conditiile de pastrare si tehnicile de filtrare. Agentii de limpezire, folositi mai ales in cazul vinului alb, afecteaza nivelul de resveratrol.

Citeste si:  Alimentatia in sarcina: ce nutrienti nu trebuie sa-i lipseasca gravidei

Cu toate beneficiile sale, vinul rosu este bun numai in cantitati moderate, de unul, maxim doua pahare pe zi. In cantitati mari, vinul se comporta ca orice alt tip de alcool, afectand, pe termen lung, ficatul, pancreasul si celulele nervoase.

Sa revenim insa la beneficiile concrete ale paharului cu vin.

De exemplu, stiai ca vinul te ajuta sa slabesti? Mai multe cercetari au aratat ca persoanele care beau vin zilnic au un indice de masa corporala mai mic decat cei care beau doar ocazional. In plus, bautorii de vin au talia mai subtire si mai putina grasime abdominala decat cei care aleg alte bauturi, mai tari. Un pahar de vin face ca organismul sa arda mai multe calorii in primele 90 de minute de la consumarea lui. S-ar parea ca si berea are efecte asemanatoare, numai ca este mai calorica si arderile de calorii nu se vad. Asta nu inseamna ca poti bea litri de vin zilnic. Beneficiile sunt de partea consumatorilor moderati – un pahar pe zi.

Citeste si:  Histeroscopia - ce este si cand se recomanda?

Vinul hraneste creierul, sau cel putin, aceasta este concluzia unui sutdiu realizat la Universitatea din Arizona. Au participat femei intre 60 si 70 de ani si s-a constatat ca cele care beau unul sau doua pahare de vin pe zi au obtinut rezultate mai bune la testele de memorie. Vinul asigura sanatatea vaselor de sange, ceea ce imbunatateste atat sanatatea cardiovasculara, cat si starea creierului. In plus, substantele din vinul rosu maresc nivelul HDL, adica acel colesterol „bun”, care pastreaza arterele curate.

Sistemul imunitar este mai puternic la cei care consuma vin in mod regulat. Cu 11% scade riscul infectiilor cu Helicobacter pylori (provoaca gastrita, ulcer si cancer de stomac) daca bei vin in mod regulat.

Cand au facut o comparatie intre femeile sanatoase si cele cu cancer de ovare, cercetatorii australieni au descoperit ca un pahar de vin pe zi reduce cu 50% riscul de cancer ovarian, un procent deloc de neglijat, daca ne gandim ca aceasta boala face tot mai multe victime, inclusiv in randul femeilor tinere. Medicii banuiesc ca acest efect al vinului s-ar datora substantelor antioxidante si fitoextrogenilor continute in aceasta bautura, care lupta impotriva radicalilor liberi, vinovati pentru diferite tipuri de cancer. Mai mult decat atat, la Universitatea din Michigan, cercetatorii au reusit sa omoare celulele unui cancer ovarian cu ajutorul unui compus obtinut din vin rosu.

Citeste si:  Leacuri babesti

Aceiasi fitoestrogeni asigura sanatatea oaselor. Femeile care beau vin au o masa osoasa mai mare, ceea ce inseamna ca scade riscul de osteoporoza asociat menopauzei. Nivelul mai mare de estrogen din corpul unei bautoare de vin incetineste procesul de distrugere a tesututului osos vechi si grabeste productia de tesut osos nou.

Daca esti in perioada de premenopauza si bei unul sau doua pahare de vin pe zi, scad cu 40% riscurile de a desvolta diabet de tipul 2. Aceasta este concluzia unui studiu de 10 ani al Universitatii Harvard. Desi nu se cunosc cu exactitate motivele, s-ar parea ca vinul reduce rezistenta la insulina, fenomen intalnit la diabetici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.