fbpx

Trecerea de la scutecel la olita

Please select a featured image for your post

Desi la unu-doi anisori este chiar simpatic sa vezi un bebelusul cu funduletul bombat de la scutecel, care umbla ca o mica si simpatica ratusca. Dar mamicile incep sa se sature de la o vreme de schimbatul de scutece, mai ales atunci cand copilasii merg deja la cresa sau gradinita si ar fi indicat sa mearga singurei la baie. Cum il ajutam sa accepte olita? In primul rand, bebelusul nu trebuie sub nici o forma fortat sa accepte olita sau sa renunte la scutecele. Daca pana la aparitia scutecelor moderne mamicile incercau sa isi dezvete bebelusul de scutecel inca de la 7-8 luni, pediatrii moderni sfatuiesc mamicile sa nu se pripeasca, ci dimpotriva, sa astepte pana dupa 2 ani. Pediatrii considera ca intre 2 si 3 ani este varsta ideala pentru a imprieteni micutul cu olita, mai ales ca scutecele de unica folosinta sunt foarte comode pentru bebelusi dar si pentru mamici, intrucat sunt simplu de schimbat si nu trebuiesc spalate, calcate, sterilizate.
Citeste si:  Bulimia
Cum stii ca bebelusul isi doreste sa se imprieteneasca cu olita? Foarte simplu: bebelusii care deja vorbesc va vor spune atunci cand vor sa mearga la baie, se vor cere singuri la olita. Cei care nu vorbesc, vor deveni impacientati atunci cand simt nevoia sa mearga la baie, se vor muta de pe un picior pe altul, vor trage de hainite si de scutecele, pentru a va atrage atentia.
Cand copilul iti transmite deja aceste semnale, e momentul sa actionezi! Cumpara-i o olita care sa fie in primul rand atractiva, sub forma unuia dintre persoanajele de desene preferate de el. Lasa-l sa se obisnuiasca cu olita, sa stea pe ea chiar si imbracat. Ideea este sa nu il fortezi absolut deloc, ci dimpotriva, sa il lasi sa se imprieteneasca cu olita. O data ce ii face placere sa stea e ea, e momentul sa stea si fara scutecel. Daca in timpul „sederii” pe olita face ceva, trebuie neaparat sa il incurajezi, nu doar tu ci intreaga familie. Copilul trebuie sa simta ca toata familia ii este alaturi, ca a facut ceva important si va simti nevoia sa faca din nou. Incetul cu incetul, in timp, potriveste sederile pe olita cu orele de mers la baie si astfel se va creea o rutina.
Citeste si:  ADHD - boala copilul modern
Ce alte sfaturi ar fi utile? Un sfat foarte util inainte de a incepe cruciada cu scutecele si olita este sa nu fortezi in nici un fel nota. Daca bebelusul nu vrea nicicum, ai toate sansele sa il faci sa nu se mai apropie niciodata de olita, asa ca renunta pentru moment la incercare si revino dupa cateva saptamani. Este foarte important sa nu il fortezi sa stea pe olita, sa nu il pedepsesti pentru ca nu vrea sa stea acolo sau sa il certi pentru ca nu reuseste sa faca pisu pe olita. Nu faci altceva decat sa il faci sa se simta neputincios si sa perceapa olita ca pe un adevarat dusman, menit sa il faca sa para prostut in fata ta!
Citeste si:  Stresul si supararile severe provoaca disparitia menstruatiei
Ca sa fii sigura ca totul decurge asa cum trebuie, incepeti tentativele de acomodare cu olita in weekenduri sau atunci cand esti acasa tot timpul si il poti urmari indeaproape. Incurajeaza-l sa iti spuna atunci cand il trece si profita de cele cateva secunde pentru a-l dezbraca si aseza pe olita. Primul pisu facut pe olita trebuie sarbatorit cum se cuvine, cu pupici, felicitari publice si de ce nu, o bulina rosie. Pentru a-i da si mai mult curaj, incurajeaza-l de fata cu restul familiei sau altor persoane pe care copilul le percepe ca fiind importante pentru el.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.