fbpx

Toxiinfectia alimentara

Please select a featured image for your post

Pe timpul verii din cauza temperaturilor ridicate, intoxicatiile alimentare isi fac simtita prezenta. Bacteriile care produc aceste infectii alimentare se regasesc peste tot si uneori cresc fara a putea fi depistate in vreun fel. Pentru a ne feri de ele, trebuie sa ne luam anumite masuri de siguranta, cat manacam, dar si cand depozitam mancarea. In lipsa acestor masuri, cat si prin manipularea neingienica a alimentelor, acestea se vor contamina cu germeni, care fie prin cantitatea lor crescuta, fie prin toxinele produse vor determina aceste toxiinfectii alimentare. Toxiinfectia alimentara este o boala infectioasa, care ataca in principiu stomacul si intestinele si care adesea se manifesta prin prin greturi, varsaturi, balonare, dureri musculare, scaune diareice, stari de deshidratare sau crampe abdominale. Chiar daca o toxiinfectie alimentara nu este o experienta placuta, de cele mai multe ori aceasta nu necesita asistenta medicala, rezolvandu-se doar pe baza unui regim strict de hidratare si alimentatie. Exista insa si cazuri mai severe, care pot prezenta complicatii si ulterior si o vizita la spital.
Toxiinfectiile alimentare pot avea un impact mai grav asupra copiilor sau batranilor ce au un sistem imunitar mai scazut. Boala ii slabeste si exista astfel riscul deshidratarii. Se recomanda consumul mare de lichide pentru a inlocui fluidele pierdute. Dupa ce au trecut 24 de ore corpul poate consuma si alte alimente. Pentru inceput se recomanda tot alimente pe baza lichida, cum ar fi supele de legume, sucuri de fructe pasteurizate, dar si cartofi sau orez, ajungandu-se in final la o alimentatie normala.
Citeste si:  Centrul altruismului, localizat in creier de cercetatorii americani
Cum prevenim toxiinfectiile alimentare? Pentru a evita neplacerea unei tointoxicatii trebuie sa respectam anumite reguli de pastrare a alimentelor. Atentia acordata alimentelor se face din momentul cumpararii unui aliment. Acesta trebuie verificat sa fie in termen de garantie si sa aiba un amabalaj corespunzator. Evitati sa cumparati produse ale caror ambalaje sunt deteriorate. Cititi prospectul fiecarui aliment si pastrati-l in conditiile cerute.
Citeste si:  Medicover va construi la Bucuresti un spital propriu, investind 50 milioane euro
Atentie si decongelarea alimentelor. Acestea pot fi decongelate peste noapte, in frigider, la cuptorul cu microunde sau sub un jet continuu de apa, sub 20 de grace Celsius. Ne decongelati alimentele la temperatura camerei si evitati sa le decongelati de mai multe ori. O atentie trebuie acordata si in momentul prepararii alimentelor. Mancarea trebuie gatita la temperaturi care sa distruga existenta unor eventuali germeni. Carnea va fi prajita pana in momentul in care sucurile dispar,iar ouale vor fi prajite sau fierte. Nu uitati sa dezinfectati si suprafata pe care mancati. La fel veti proceda si cu tacamurile si vesela folosita. De asemenea, nu lasati mancarea gatita la temperatura camerei. Depozitati-o in frigider sau cuptor. Cand stim ca toxiinfectia alimentara necesita un medic? Atunci cand starea de voma si diareea persista, iar acestea produc bolnavului crampe musculare sau cand deja sunt prezente semne de botulism este nevoie de asistenta unui medic, care in urma unui consult va putea sa stabileasca un tratament adecvat. Netrata la timp, toxiinfectia alimentara poate pune in pericol viata bolnavului.
Citeste si:  Calcineurina, enzima responsabila cu functionarea normala a inimii
Ce bacterii provoaca toxiinfectia alimentara? Cel mai adesea in toxiinfectiile alimentare se regaseste bacteria Salmonella. In cele mai multe cazuri acesta nu prezinta un pericol. Ea creaza mai mult un disconfort, dar care poate fi fatal copiilor sau batranilor cu un sistem imunitar scazut.
O alta bacterie, de data aceasta mai grava este Clostridium botulinum care se regaseste mai ales in conserve. Aceasta bacterie secreta o toxina foarte puternica care uneori rezista si la fierbere. Ea poate produce botulism, care desi este o boala rara, este in cele mai multe cazuri mortala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.