Top 3 tipuri de nuci care te feresc de boli

Nucile, adica fructele cu coaja lemnoasa, sunt deja faimoase pentru calitatile extraordinare ale nutrientilor pe care ii contin din belsug.
Imbunatatirea starii generale de sanatate, protectia antioxidativa, aportul important de fier si magneziu sunt doar cateva…

Care sunt insa cele mai antioxidante, avand in vedere ca avem zilnic nevoie de minim 5000 de unitati ORAC pentru o nutritie optima si o viata fara boli?

In 2010, un grup de oameni de stiinta a revolutionat tot ce se stia despre antioxidanti, masurand capacitatea antioxidanta a 3139 de alimente din toata lumea (Carlsen MH. et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide publicat in Nutrition Journal, 2010) printre care si cele mai populare si mai consumate nuci.

Citeste si:  Alimente bune pentru memoria copilului

Capacitatea antioxidanta a fiecarui aliment este exprimata in unitati ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g de aliment.

In acest top, nucile ocupa locuri de cinste, datorita capacitatii lor antioxidante deja recunoscute.

Nucile rare si scumpe – pe ultimele locuri in clasament

Surprinzator pentru multi, nuci greu de gasit pe la noi precum macadamia, nucile braziliene, caju si nucile (semintele) de pin ocupa ultimele 4 locuri in top 10 cu valori sub 2000 de unitati ORAC (ceea ce este oricum enorm, avand in vedere ca pepenele verde, spre exemplu, are 142, iar carnea deloc…).

Citeste si:  O pastila "minune" anti-fumat, va aparea pe piata in Marea Britanie

Valoarea ORAC la urmatoarele 3 locuri sare de 3100 la alune si ajunge in jur de 4500 pentru migdale si fistic – doua nuci gustoase, usor de gasit pretutindeni.

Nucile romanesti – in top 3

Podiumul este uimitor prin valoarea antixidanta a ocupantelor.
Medalia de Bronz: cu 9645 de unitati (cam cat ai nevoie in doua zile) sunt banalele arahide sau alune de pamant.
Argintul ii revine merituos nucilor romanesti asa cum le stim noi, iar Medalia de Aur, cu peste 13.500 de unitati ORAC (da, uau!), revine nucilor pecan (originare din America de Sud) cu aproape 18.000 de unitati.

Citeste si:  Cauze colesterol ridicat

Concluzia ar fi una singura: consuma zilnic nuci!
Daca inlocuiesti cele doua gustari zilnice cu 30 de grame de nuci, vei observa ceva schimbari si in silueta, deoarece nucile sunt satioase si accelereaza arderea grasimilor. NU mai mult de 30g insa pentru ca sunt si foarte calorice.

Nu te stradui sa gasesti nuci rare si scumpe pe la noi precum caju, macadamia, nuci braziliene sau nucile de pin. Mananca nuci pecan, nuci romanesti sau arahide. Daca ele nu sunt prajite in ulei si mai bine!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.