fbpx

Tiroidita cronica

Please select a featured image for your post

Tiroidita este o inflamatie a glandei tiroide, cu manifestare subacuta (tiroidita lui De Quervain) sau manifestare limfocitara cronica (tiroidita lui Hashimoto), aceasta din urma fiind mai frecventa si de origine autoimuna.

Semne si simptome: Tiroidita limfocitara cronica sau tiroidita lui Hashimoto (dupa numele cercetatorului japonez Hakaru Hasimoto, care a descris pentru prima data boala in 1912, intr-o publicatie germana) se manifesta printr-o gusa foarte tare, prezenta anticorpilor antitiroidieni si poate evolua catre o hipotiroidie (diminuarea secretiei de hormoni tiroidieni tradusa prin incetinirea ritmului cardiac, paloare, ingrosarea pielii fetei, oboseala psihica).

Tiroidita limfocitara cronica a fost prima boala autoimuna recunoscuta, fiind o afectiune in care glanda tiroida se deterioreaza gradual ca urmare a raspunsului imun a unei varietati de celule si anticorpi.

Principalele simptome ale bolii includ: cresterea in greutate, depresie, sensibilitate la temperaturi scazute, stari de oboseala, atacuri de panica, bradicardie, tahicardie, valori peste normale ale colesterolului, constipatie, slabiciune si crampe musculare, migrene, crampe, caderea parului, aspect „pufos” al fetei, paloare, menoragie, infertilitate.

Multe dintre aceste simptome pot fi, din pacate, trecute cu vederea de catre pacient ori puse pe seama stilului de viata, fapt ce duce la intarzierea unui diagnostic corespunzator. Este important sa va adresati medicului de familie daca vi se intampla adesea sa va simtiti obosit/a fara un motiv aparent sau daca remarcati o uscaciune suparatoare a pielii, umflarea fetei, episoade de constipatie sau raguseala vocii (semne ale hipotiroidismului). De asemenea, daca analizele de rutina indica valori peste cele normale ale colesterolului, este indicat sa discutati cu medicul de familie si diversi specialisti pentru a exclude diagnosticul de tiroidita limfocitara acuta, dar si pentru a va indruma in alegerea unui stil alimentar care sa duca la reducerea colesterolului catre parametri normali.

Citeste si:  SFATUL PSIHOLOGULUI: Cum se trateaza bulimia

Diagnostic: Daca in cadrul interviului clinic veti indica medicului simptomele descrise anterior, cel mai probabil acesta va va recomanda o serie de analize menite sa masoare nivelul de hormoni tiroidieni si al hormonului de stimulare tiroidiana (TSH).

Vi se poate recomanda un test hormonal care sa determine nivelul de hormoni produsi de glanda tiroida si cea pituitara. Daca glanda tiroida este mai putin activa, nivelul de hormoni tiroidieni va fi, de asemenea, scazut. In acelasi timp, nivelul TSH va fi peste valorile normale, deoarece glanda pituitara stimuleaza glanda tiroida sa produca mai multi hormoni.

Citeste si:  Sezonul alergiilor

Pentru ca tiroidita limfocitara cronica este o boala autoimuna, va fi necesar si un test al anticorpilor pentru a se identifica o eventuala productie anormala de anticorpi. Testul poate confirma prezenta anticorpilor antitiroidieni (anti-tiroid peroxidaza, TPO).

Tratament: Cel mai important aspect al tratamentului tiroiditidei limfocitare cronice il reprezinta monitorizarea pacientului si administrarea adecvata a medicatiei. Tratamentul medicamentos poate include hormoni sintetici (tiroxina), ce au rolul de a regla nivelul hormonilor si a combate simptomele hipotiroidismului. Primele semne ale raspunsului pozitiv la tratament sunt atenuarea starii de oboseala si scaderea graduala a colesterolului. La unii pacienti se poate observa o pierdere a kilogramelor in plus. In cele mai multe cazuri, pacientul nu poate renunta la tratamentul cu homoni sintetici, insa pentru ca doza trebuie ajustata, se recomanda vizite periodice la medicul curant (la fiecare 6-12 luni).

Monitorizarea permanenta a pacientului si ajustarea dozelor este esentiala pentru evitarea oricaror efecte adverse. Administrarea unor cantitati prea mari de hormone sintetici pot provoca aritmii sau pot accelera demineralizarea osoasa, crescand riscurile de instalare a osteoporozei.

Citeste si:  Savoare si sanatate: Descopera puterea secreta a ciocolatei

Tiroxina poate interactiona cu anumite substante si alimente, de aceea tratamentul trebuie insotit de o conduita alimentara stabilita impreuna cu medicul specialist. Este indicat sa-i comunicati acestuia daca obisnuiti sa consumati in cantitati mari alimente bogate in fibre ori luati suplimente de fier, antiacide, medicamente pentru scaderea colesterolului, suplimente de calciu.

Daca boala nu este diagnoticata la timp sau este lasata netratata pentru o perioada lunga de timp, poate duce la o serie de complicatii, precum infarctul miocardic sau, in cazuri mai rare, la encefalopatia Hashimoto. La copii si adolescenti, poate interfera cu procesul natural de crestere.

Alte complicatii asociate tiroiditei lui Hasimoto sunt tulburarile psihice, precum depresia, pierderea apetitului sexual sau incetinirea functiei mintale. Femeile care sufera de tiroidita limfocitara cronica si nu o trateaza corespunzator pot naste copii cu defecte congenitale (care sa afecteze functia cardiaca, renala, cerebrala) sau cu probleme intelectuale si comportamentale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.