fbpx

Terapii complementare folosite in afectiunile degenerative articulare

Suntem in plin sezon rece si acum, mai mult ca oricand, articulatiile se fac resimtite si devin cauza multor zile triste. Unele persoane au motive intemeiate – varsta peste 55 de ani, cand creste incidenta afectiunilor degenerative, traumatisme in antecedente, osteoporoza asociata, obezitatea sau factori genetici. Insa tot mai frecvent persoane tinere, fara factori semnificativi de risc, isi incep devreme suferinta musculo-articulara.

Cum putem preveni sau trata aceasta problema cu impact somatic, emotional, dar si social?

In primul rand antrenamentul fizic zilnic mentine functionalitatea articulara si tine la distanta kilogramele in exces. Chiar simple miscari sau plimbarea aduc beneficii sistemului circulator si musculo-scheletic si cresc nivelul endorfinelor, cu efect antidepresiv. Asocierea unui program personalizat de exercitii cu masajul decontracturant local sau cu sedinte de camp magnetic pastreaza mobilitatea si previne inflamatia si durerea.

Citeste si:  Tocurile inalte - sexy dar... santoase?

Acupunctura, stiinta care a strabatut mii de ani, este o terapie cu rezultate uimitoare, confirmate de medicina moderna prin studii de electrofiziologie. Terapia cu ace stimuleaza forta vitala, reface armonia intre om si natura, intre mental-emotional si structura organica, iar local elibereaza mediatori si hormoni cu rol vasodilatator, analgezic si de semnalizare la distanta.

Aceleasi principii se regasesc si in homeopatie, o alta metoda eficienta de tratament holistic, atat in episoadele acute cat si in cele de lunga durata. Remediile se administreaza individualizat, in functie de modalitatile de manifestare. Exista si preparate injectabile, care se utilizeaza subcutanat, in puncte de acupunctura periarticular sau paravertebral.

La randul sau, fitoterapia ne permite cu generozitate sa alegem, in fiecare caz in parte, combinatia potrivita – depurativa, antiinflamatoare, miorelaxanta, antiresorbtiva osoasa. Prin analogie, doctrina semnaturilor plantelor caracterizeaza subtil diferite tipologii psiho-emotionale si de aici intelegem profunzimea si complexitatea actiunii fitoterapicelor. Frecvent se utilizeaza frunze de mesteacan, frasin, coacaz, muguri de plop, radacina de brusture, papadie, angelica, flori de soc, de trifoi rosu, coaja de salcie.

Citeste si:  (P) Answear.ro: Romanii sunt din ce in ce mai interesati de sport. Ce echipamente sport comanda romanii?

Pentru a simplifica schema de tratament se pot folosi combinatiile fixe de plante.

In medicina traditionala chineza se regasesc asemenea formule deosebit de utile: Kang Gu Zeng Sheng, indicat in mod special in inflamatiile cronice si ca antiresorbtiv osos, Guxian ca miorelaxant, Liu Wei Di Huang destinat varstnicilor.

Articol realizat de: dr. Anca Lojnita, medic specialist geriatrie, BBM Wellness Center

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.