fbpx

Terapia craniosacrala: ce este si cand se recomanda?

„Sistemul craniosacral este sistemul cheie care controleaza si tine laolalta corpul fizic, mintea, emotia si spiritul intr-un singur mecanism.” – John E. Upledger D.O., O.M.M. cel care a pus bazele stiintifice ale Terapiei craniosacrale

Daca facem un exercitiu de memorie, oricine isi poate aduce aminte din copilarie starea de bine, relaxarea, caldura care apareau in corp cand eram mangaiati pe cap de mamele sau bunicile noastre. Fiecare dintre noi, nu o singura data, si-a frecat cu mainile tamplele, fruntea, ceafa, urechile cand avea dureri de cap sau o stare de disconfort in organism. Si aceste actiuni intr-adevar dadeau rezultate. Toate aceste „manipulari” instinctive, pot fi considerate elemente simple de terapie craniosacrala.

Sistemul craniosacral este un sistem dinamic al organismului descoperit si descris recent si care asigura buna functionare a intregului organism, al organelor si sistemelor de organe, al structurilor si al tesuturilor lui. El este alcatuit din: oasele cutiei craniene cu suturile si structurile articulare, osul sacru, creierul si maduva spinarii, lichidul cerebrospinal, sistemul membranos al creierului si al maduvei spinarii si sistemul fascial. Productia de lichid cerebrospinal la nivel cranian si transmiterea acestuia prin sistemul membranos de-a lungul maduvei spinarii pana la osul sacru creeaza acele pulsatii ritmice ale sistemului craniosacral.

Citeste si:  Exercitii de slabit preferate de celebritati

Obiectivul principal al specialistului in terapia craniosacrala este evaluarea, reglarea si reechilibrarea (stanga-dreapta) a ritmului craniosacral prin eliminarea restrictiilor.

Ritmul craniosacral poate fi determinat pe orice segment al corpului, dar cel mai bine el este perceput atunci cand punem mainile pe zone simetrice ale cutiei craniene si simtim niste oscilatii fine, cu o amplitudine de 2-4 mm. In cadrul sedintei de terapie craniosacrala terapeutul foloseste o atingere blanda cu o presiune de numai 5 g la nivelul tamplelor, al fruntii, al cefei, al gatului, al pieptului, al abdomenului sau la nivelul gleznelor. Aceste atingeri usoare duc la eliberarea acelor restrictii, blocaje din tesuturi care conduc la dereglarea ritmului craniosacral si la aparitia mai multor probleme de sanatate.

Citeste si:  Durata sarcinii

In timpul tratamentului, pacientul intra intr-o stare de relaxare profunda, simte o senzatie de caldura, o stare de somnolenta. Pe parcurs, cu fiecare sedinta pacientul se simte mai bine, i se amelioreaza starea de sanatate, i se diminueaza simptomele.

Terapia craniosacrala este benefica tuturor indiferent de varsta pentru nounascuti si persoanele de varsta a treia, pentru cei sanatosi si pentru cei bolnavi, pentru cei care au suferit diverse accidente si traumatisme, pentru cei care sufera de dureri cronice de spate, articulatii, cefalee si care au multe alte probleme de sanatate.

Citeste si:  Coxartroza: diagnostic si tratament kinetoterapeutic

Terapia craniosacrala stimuleaza propriile mecanisme de autoreglare si auto-vindecare ale organismului sau cum spune John E Upledger „…la procesul de vindecare este invitat Medicul interior, pe care il avem fiecare din noi”.

Articol realizat de Dr. Victor Taran – Medic Medicina Generala Apifitoterapie, Acupunctura, Ozonoterapie – Integra Medical System

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.