
Potrivit unui studiu publicat saptamana aceasta in jurnalul american Pediatrics, prea mult timp petrecut zilnic in fata televizorului si computerului poate ajunge sa provoace copiilor dificultati emotionale, cum ar fi problemele de relationare, hiperactivitatea si comportamentul neadecvat. Din pacate, efectele timpului indelungat petrecut in fata monitorului nu pot fi contracarate nici daca in programul copilului sunt introduse activitati fizice.
Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Bristol (Mare Britanie), a monitorizat 1.013 copii, cu varste intre 10 si 11 ani. Acestora li s-a cerut sa completeze un chestionar de auto-evaluare a orelor petrecute privind la televizor sau jucand jocuri pe computer, raspunsurile variind intre zero si cinci ore pe zi. Apoi, copiilor le-a fost evaluata starea psihica, iar timpul petrecut facand exercitii fizice de intensitate medie pana la mare a fost masurat cu ajutorul unui accelerometru, pe care cei mici l-au purtat in jurul taliei timp de sapte zile.
Cercetatorii au descoperit ca acei copii care petreceau mai mult de doua ore in fata televizorului sau jucandu-se pe computer prezentau mai multe dificultati psihologice, comparativ cu aceia care limitau timpul alocat acestor activitati la maxim doua ore pe zi. Chiar si acei copii care erau activi fizic, dar care petreceau peste doua ore la televizor sau computer, prezentau un risc la fel de ridicat de a avea probleme emotionale.
Studiile anterioare au sugerat ca cresterea timpului alocat activitatilor fizice poate compensa pentru orele petrecute in fata televizorului sau computerului, ceea ce i-a determinat pe unii parinti sa creada ca isi pot lasa mai mult copiii la televizor sau computer, daca, in contrapartida, ii indeamna sa faca sport.
Oamenii de stiinta ii sfatuiesc acum pe parinti ca, pentru starea mintala optima a copilului, sa limiteze timpul petrecut la televizor sau computer sub doua ore pe zi, indiferent de nivelul de exercitii fizice pe care le practica copilul.
Sursa: AFP