fbpx

Surditatea instantanee

Surditatea care se instaleaza brusc este una dintre cele mai importante afectiuni ORL, care necesita tratare urgenta. Are o evolutie imprevizibila si este definita de specialisti ca fiind o hipoacuzie de perceptie, cu timpan normal, care apare brutal prin atingere cohleara pura. Din pacate, aceasta afectiune are in general cauze necunoscute. Simptomele cele mai cunoscute sunt urmatoarele: senzatia de ureche infundata, acufene (zgomote in ureche) sau vertij. Daca ai aceste aceste simptome, prezinta-te de urgenta la un control de specialitate, deoarece tratamentul trebuie inceput in primele doua zile de la aparitia starii patologice, orice alt interval mai mare negarantand vindecarea. In prima faza de la depistarea acestor simptome, pacientul este internat o saptamana, in care i se vor face urmatoarele analize: glicemie, creatinina, tensiune arteriala, bilant audiometric, tomografie computerizata. Atentie foarte mare, tomografia este absolut obligatorie, deoarece prin intermediul acesteia se delimiteaza clar cele doua boli care prezinta aceleasi simptome: surditatea brusca sau tumora de nerv auditiv.

Citeste si:  Hrana ne afecteaza sanatatea

Principalele cauze ale surzirii instantanee

1. Este posibil sa fi suferit de o pseudogripa sau sa fi trecut printr-un episod rinofaringian de curand; analizele de serologie virala vor putea demonstra daca aceasta a fost cauza principala a declansarii acestei afectiuni.
2. Poate surveni si din cauza trombozelor, hemoragiilor de la nivelul urechii interne sau spasmului arterial; diabeticii, oamenii cu hipertensiune arteriala, fumatorii sau femeile care folosesc anticonceptionale sunt mai expusi in general la aceasta afectiune, cazurile in care surditatea brusca apare la copii fiind foarte rare.
3. Mecanisme imunologice, alergice, etc.

4. Evitati expunerea excesiva la poluarea fonica de pe bulevarde, din cluburi, de la locul de munca (acolo unde este cazul).

Tratamentul hipoacuziei bruste

In majoritatea cazurilor se folosesc vasodilatatoare, antiinflamatoare, agenti reologici.

Citeste si:  O noua provocare a iernii: dupa sarbatori, recapata-ti silueta cu cereale integrale

Vasodilatatoarele se intrebuinteaza pentru imbunatatirea cantitatii de oxigen care se transfera la cohlee prin intermediul fluxului sangvin. De asemenea, papaverina, bufenina (nylidrin), naftidrofuril (nafronyl), timoxamina, prostaciclina, acidul nicotinic, pentoxifilina sunt foarte utile pentru majorarea fluxului sangvin catre cohlee.

Antiinflamatoarele sunt alta clasa de medicamente care sunt utilizate des pentru vindecarea acestei afectiuni grave. De obicei, steroizii sau prostaglandinele, dar si agentii imunologici (ciclofosfamida si metotrexatul) sunt cele mai folosite tratamente.Terapia corticosteroidiana este foarte eficienta, insa exista numeroase cazuri in care administrarea regulata a acestor medicamente produce efectele secundare grave, in special in cazul in care exista in cazul pacientului si alte boli asociate. Foarte importante sunt curele cu vitamine, alaturi de sedare si de repausul la pat. Foarte rar, este necesar si tratamentul chirurgical, insa doar pentru a trata fistulele perilimfatice.

Riscuri
Asa cum spuneam, in saptamana in care pacientul este internat pentru analize amanuntite, se fac monitorizari audiometrice si biologice, regulate, la aproximativ 24 de ore. Totusi, exista riscul ca si daca tratamentul este corect administrat, pierderea auzului sa fie permanenta, impunandu-se folosirea unei proteze a urechii. Neremiterea hipoacuziei este insa destul de rar intalnita, iar daca nu ai avut niciodata o pierdere consecutiva de auz (sub 70 db), sansele sa te recuperezi total sunt foarte crescute. In anumite cazuri, examenul general ORL poate fi normal, cu un timpan perfect normal, tocmai de aceea trebuie sa aduci medicului in discutie analizele audiometrice, prin care se poate demonstra daca esti sau nu afectata de aceasta afectiune. Audiograma tonala este o analiza care se face in caz de urgenta si arata exact nivelul pierderii auditive, care poate avea diverse grade de gravitate, de la hipoacuzie usoara pana la cofoza (pierderea definitiva a auzului).

Citeste si:  In functie de ce standarde decoram camera copilului ?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.