Sonoelastografia – noutate in depistarea cancerului de san

Inventata de specialistii japonezi in ecografie, sonoelastografia este o noua tehnica ecografica ce masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei inlatura multe dintre dificultatiile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adancimea de penetrare si rezolutia) cu sensibilitatea la diferentele de rigiditate ale tesuturilor analizate.

Tehnica se bazeaza pe faptul ca tesutul malign e mai dur decat cel benign si masoara proprietatile elastice ale tesutului utilizind ultrasunetele. Metoda permite detectarea si localizarea tumorilor, atunci cand ele au o elasticitate diferita fata de tesutul din jur, fiind complementara mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler si rezonantei magnetice nucleare.

Citeste si:  Miracolele naturii in alimentatie - Ceaiul verde II

Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient cu o crestere a ratei de vindecare a bolii.

Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5 mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10 mm.

Citeste si:  Educatia prenatala - esentiala in dezvoltarea armonioasa a fatului

Sonoelastografia foloseste unde transversale de amplitudine si frecventa joasa care sunt propagate prin organele interne pentru a masura proprietatile elastice ale unui tesut. Pentru realizarea investigaþiei medicii folosesc o sonda speciala pentru scanarea sanului. Rezultatul examinarii e interpretat conform unei scala de culori, de la rosu pana la albastru, numerotata de la unu la cinci, in functie de gravitatea bolii.

Citeste si:  Ce mancam ca sa fim mai destepti?

Culoarea rosie indica o elasticitate mare a sanului. O tumora cu elasticitate scazuta inseamna cancer, iar culoarea predominanta este albastru intens. Unul dintre avantajele acestei investigatii este lipsa durerii. In plus, este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate sa fie folosita si pentru alte investigatii medicale la nivelul unor tesuturi moi si dificil de evaluat: tiroida, prostata, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular si musculoscheletal. Pretul investigatiei este in jur de 150 lei.


2 Comentarii
  1. Andra se pare ca a descoperit…apa calda! Sonoelastografia nu-i o tehnica noua;studentii medicinisti invata despre ea de acum 10-15 ani. Este una din investigatiile utilizate obisnuit alaturi de mamografie,ecografia mamara,etc. Dar poate fi una din investigatiile \”la moda\” ..daca cineva spune ca-i o tehnica noua, \”infailibila\”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.