fbpx

Sonoelastografia: ce este si cand se recomanda?

Sonoelastografia reprezinta masurarea proprietatilor elastice ale unui tesut utilizind ultrasunetele si se bazeaza pe faptul bine stiut ca tesutul malign e mai dur decat cel benign. Aceasta metoda permite detectarea si localizarea tumorilor pe baza proprietatilor lor elastice, atunci cand ele au o elasticitate diferita fata de tesutul din jur.

Ea utilizeaza unde transversale de amplitudine si frecventa joase care sunt propagate prin organele interne, in timp ce tehnici Doppler in timp real sunt utilizate pentru a reprezenta modelele vibratorii rezultate. Atunci cind o lipsa de omogenitate discreta si de consistenta crescuta exista intr-o regiune de tesut moale ea determina o scadere a amplitudinii vibratiilor. Evaluarea aspectului tumorii inainte si dupa aplicarea unei presiuni usoare, tipic cu transductorul ecografului, permite masurarea si afisarea deformatiei specifice, adica modificarea dimensiunilor tesutului in diverse puncte de interes, sub forma de imagini.

Citeste si:  Cosmetica: produse interzise in timpul sarcinii

Sonoelastografia are aplicatii in investigarea tesuturilor moi dificil de evaluat prin alte metode imagistice: san, tiroida, prostata, pancreas, ficat, sistem vascular si musculoscheletal.

Sonoelastografia reprezinta un pas important inainte in evaluarea mamara, avand potential in a reduce numarul biopsiilor leziunilor mamare. Cercetarile au aratat ca tesutul mamar normal si grasimea mamara au un profil elastic mai scazut, in timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, par a modifica elasticitatea tesutului pe o zona mai mare decat cea indicata de ecografia clasica, astfel incat sonoelastografia permite o mai buna apreciere a dimensiunilor tumorale reale.

Pentru oricare dimensiuni ale tumorii sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10mm.

Astfel, sonoelastografia ofera o metoda complementara ecografiei standard si Doppler, mamografiei si rezonantei magnetice nucleare in evaluarea mai precisa a leziunilor mamare suspecte, cu posibilitatea stabilirii cu mai mare precizie a unei conduite ulterioare adecvate.

Citeste si:  APEL UMANITAR: Aflati povestea micutului Robert Vlase!

Articol preluat din Revista Online de Medicina Materno-Fetala si realizat de dr. Silviu Predoi. Va invitam sa cititi articolul complet in Revista Online de Medicina Materno-Fetala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.