fbpx

Somnul, esential pentru consolidarea memoriei

Omul isi petrece aproximativ o treime din viata dormind, iar acest fapt ne indreptateste sa ne intrebam de ce este somnul atat de important. Oamenii de stiinta au descoperit recent un nou beneficiu al acestei activitati: aparent somnul ne ajuta sa ne consolidam memoria, fixand amintirile in creier astfel incat sa le putem accesa la nevoie.

Mai mult decat atat, somnul este cel care contribuie la organizarea amintirilor, sortand detaliile emotionale ale fiecarei experiente si reconfigurandu-le astfel incat sa ne ajute sa producem idei noi si creative.

Citeste si:  Ce alimente va revitalizeaza podoaba capilara

„Somnul intareste memoria”, explica dr. Jessica D. Payne de la Universitatea Notre Dame (Statele Unite), co-autoarea studiului, alaturi de dr. Elizabeth A. Kensinger, de la Boston College (Statele Unite). „Dar nu doar atat: in somn, amintirile sunt reorganizate si reconstruite”, a adaugat aceasta.

Cele doua cercetatoare au studiat efectul somnului asupra memoriei, descoperind ca oamenii tind sa retina mai degraba componenta emotionala a unei amintiri. Altfel spus, daca unei persoane i se arata o scena cu un obiect incarcat emotional in prim-plan, spre exemplu, o masina avariata in urma unui accident, cel mai probabil persoana respectiva va retine obiectul, mai degraba decat celelalte detalii din scena. In plus, subiectilor le-a fost masurata activitatea cerebrala in timpul somnului, remarcandu-se ca acele regiuni ale creierului implicate in emotii si memorie raman in permanenta active.

„Ritmul alert in care traim astazi, ne face sa renuntam la multe activitati, prima dintre acestea fiind somnul”, afirma Payne. „Cred ca acest lucru se bazeaza pe presupozitia gresita ca in timpul somnului, creierul nostru nu face nimic. Dimpotriva, creierul este foarte activ si nu doar ca fortifica memoria, insa reorganizeaza amintirile si selecteaza cele mai relevante informatii”, explica cercetatoare, adaugand ca acesta este probabil motivul pentru care cele mai creative idei ne vin dupa un somn odihnitor.

Citeste si:  Terapia prin ras mareste libidoul

Sursa: Association for Psychological Science

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.