
Desi nu este o afectiune pe care publicatiile medicala sa o abordeze adesea, encopreza trebuie privita dincolo de manifestarea sa, prin puternicele implicatii emotionale pe care le are asupra copilului. Fetite si baieti aflati in primii ani de scoala, plini de voiosie, jucausi, se inchid in sine si se izoleaza de grup. Stim cu totii foarte bine cat de nedrepti pot fi uneori cei mici cu ceilalti de varsta lor care sunt un pic “altfel”. Conform statisticilor, encopreza, o afectiune a intestinului gros, afecteaza unul din 33 de copii de varsta scolara.
Doctorul Robert Collins, un medic psiholog din Michigan, isi dedica anii de pensie copiilor care se confrunta cu aceasta afectiune si cu izolarea pe care o determina, asigurandu-i – pe cei mici si pe parinti – ca exista solutii.
“Encopreza este cunoscuta drept «micul secret murdar», deoarece oamenii nu sunt dispusi sa discute ca micutul lor, care a implinit deja patru ani, sufera de incontinenta fecala”, afirma Collins, un psiholog cu o expertiza pe aproape patru decenii. “Parintii simt deseori ca au esuat in a-si indeplini responsabilitatile sau banuiesc copilul de incapatanare si rea-vointa. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Encopreza este o perturbare a intestinului gros care poate fi tratata cu succes”.
Collins a elaborat propriul protocol de tratament, denumit “Soiling Solutions”, bazat pe administrarea atent supravegheata de supozitoate si clisme. Testele clinice au dovedit ca metodele sale reusesc acolo unde cele traditionale au esuat.
“Parintii nu trebuie sa se simta rusinati. Encopreza poate fi tratata, dar doar prin acceptarea si constientizarea acestei probleme”, indeamna psihologul.
“Manualul copilului curat”, pe care specialistul l-a elaborat pentru a veni in sprijinul parintilor, poate fi consultat pe pagina web dedicata, unde parintii care se confrunta cu aceasta dificultate pot, de asemenea, intra in contact direct cu specialistul.
Continut preluat si adaptat dupa: www.news-medical.net
Sursa: Soiling Solutions