fbpx

Slow Food – sanatate si armonie in familia ta

Suntem mereu pe fuga, mereu in miscare, mereu grabite. Abia daca avem timp sa respiram, daramite sa mancam asa cum se cuvine. In asemenea conditii, fara indoiala ca toata lumea cunoaste conceptul de fast food. In schimb, de slow food nu prea a auzit nimeni. Cum adica mancare inceata?

Slow food este exact opusul lui fast food. Si mai mult decat atat. Slow food este o organizatie non guvernamentala internationala care promoveaza eco-gastronomia. Organizatia, aparuta in 1986, ca forma de protest a italianului Carlo Petrini la infiintarea unui McDonald’s in piata centrala a Romei, isi propune sa incurajeze pastrarea traditiilor culinare specifice fiecarei regiuni si sa promoveze eco-gastronomia ca forma de recunoastere a legaturii dintre planeta pe care traim si mancarea pe care o punem in farfurie. Ritmul trepidant in care traim ne face sa uitam traditiile culinare si sa ne pierdem interesul fata de ceea ce mancam. De unde vine mancarea noastra? Cum a fost produsa? Cum ii influenteaza pe ceilalti alegerile noastre alimentare? Acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa ni le punem inainte sa ne asezam la masa.

Citeste si:  Un pahar de vin pe zi

Mancarea „inceata” este buna, curata si justa, adica are un gust bun, felul in care este produsa nu dauneaza mediului, iar producatorii de alimente primesc o compensatie justa pentru munca lor. Consumatorul de slow food este mai degraba co-producator al alimentelor, pentru ca el este informat in legatura cu ceea ce mananca si ii sprijina pe cei care produc alimente sanatoase.

Cu ce se ocupa mai exact organizatia Slow Food? Organizeaza targuri dedicate traditiilor culinare, educa gustul consumatorului, informeaza consumatorul in legatura cu pericolele legate de fast food si de organismele modificate genetic, militeaza impotriva folosirii de pesticide si ii invata pe tineri cate ceva despre gradinarit.

Slow food este printre altele un mod de viata. Unul mai sanatos, mai echilibrat si mai bogat in satisfactii sufletesti. Nu intotdeauna avem posibilitatea sa trecem la un mod de viata „slow”, dar cel putin in ce priveste mancarea schimbarile sunt relativ usor de facut, iar rasplara va fi pe masura. Cum sa mananci „slow” alaturi de familia ta? Iata cateva idei.

Citeste si:  Cum sa ne pastram sanatatea prin terapii complementare

Renunta la a cumpara mancare din hypermarket. Suntem (inca) un popor privilegiat in ce priveste alimentatia sanatoasa, caci in pietele noastre inca se gasesc fructe si legume „adevarate”, branza de casa, lapte proaspat. Iar daca ai norocul sa cunosti pe cineva de la tara, poti chiar sa cumperi mai ieftin fructe, legume, carne, lactate, vin.

Implica toti membrii familiei in alegerea alimentelor, inclusiv pe cei mici. Transforma cumparaturile intr-o mica excursie in familie, asa incat toata lumea sa poate alege alimentele preferate. Copiii vor invata sa aleaga fructele cele mai frumoase, branza cea mai proaspata, carnea cea mai sanatoasa.

Pregateste-ti mancarea in casa. Fa-ti timp sa gatesti mancarea cea mai sanatoasa, de la zero. Numai asa vei fi sigura ca toate ingredientele sunt de calitate.

Alege feluri de mancare traditionale. Gandeste-te ce ar fi gatit bunica ta. In mod sigur, nu stia de sushi sau paste. Ciorbitele, sarmalutele, tochiturile iti vor aminti de copilarie si ii vor invata si pe copiii tai sa aprecieze mancarea romaneasca.

Citeste si:  Tratarea simptomelor menopauzei

Implica toata familia in pregatirea mesei. Toata lumea poate face cate ceva, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Astfel mancarea va fi gata mai repede, iar timpul petrecut impreuna, in bucatarie va uni familia, oferindu-va posibilitatea de a sta mai mult de vorba. Nu te gandi la gatit ca la o corvoada, ci ca la un moment vesel, alaturi de familia ta.

Ai grija ca toata familia sa se reuneasca in jurul mesei, macar o data pe zi. Masa in familie va apropie si va ajuta sa va relaxati impreuna.

Savureaza mancarea pe indelete. Oricat de ocupata ai fi, rezerva un timp suficient pentru masa. Daca mananci in graba, deja esti pe teritoriul fast food.

Nu te grabi sa te ridici de la masa imediat ce ai terminat de mancat. Un pahar de vin bun si un pahar de vorba, dupa masa, vor alcatui partea cea mai relaxanta a zilei.

Pentru a afla mai multe despre slow food in tara noastra viziteaza blogul Slow Food Romania

2 Comentarii
  1. Sunt fan slow food. dupa mine, ar trebui boicotate fast-foodurile. Si ar mai trebui ceva: ca si pe ambalajele de la hamburgeri etc sa scrie cum scrie pe pachetele de tigari: \”dauneaza grav sanatatii\”. Ar fi mai cinstit macar.

  2. Da, si sa aiba timbru orice hamburger care se vinde. 🙂 Nu e o idee rea, fast food-ul este (aproape) la fel de periculos ca si tutunul sau alcoolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.