fbpx

Sfaturi pentru prevenirea infectarii cu rabie

Rabia sau turbarea este o boala virala (provocata de un virus), care afecteaza sistemul nervos central al animalelor (cu sange cald) si al oamenilor. Boala manifesta o perioada de incubatie lunga, chiar de pana la cateva saptamani.

Rabia continua sa ramana o problema de sanatate publica, anual facand victime aproximativ 55.000 de oameni si milioane de animale. Intre 30% si 60% dintre victimele umane sunt copii.

Rabia se transmite prin muscatura unui animal infectat sau prin patrunderea salivei infectate intr-o rana deschisa sau mucoasa. Infectarea se poate produce si prin inhalarea virusului, precum si daca animalul infectat care musca omul nu prezinta inca semne clinice specifice.

Iata cateva sfaturi practice pentru prevenirea si invingerea rabiei, oferite de specialisti cu ocazia campaniei „Antirabic! Informeaza-te! Apara-te!”, initiata de Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti.

Citeste si:  Care sunt cele 4 instrumente utile in bucatarie?

Vaccinati obligatoriu animalele de companie (caini, pisici etc.), dar si cele domestice.

Nu lasati animalul nesupravegheat si limitati pe cat posibi contactul acestuia cu animale salbatice sau cu cele fara stapan.

Nu depozitati deseuri menajere in apropierea zonelor locuite, deoarece acestea pot atrage animalele salbatice sau pe cele fara stapan.

Nu pastrati niciodata un animal salbatic ca animal de companie; este ilegal si va puteti expune riscului de infectare.

Nu va apropiati de animalele salbatice, admirati-le de la distanta! Un animal salbatic turbat poate deveni bland, ceea ce va poate induce in eroare.

Invatati copiii sa nu se apropie niciodata de animale salbatice sau domestice necunoscute, mai ales daca acestea par prietenoase.

Daca locuiti la casa, verificati permanent podul si stresinile pentru a va asigura ca acolo nu se adapostesc lilieci.

Citeste si:  Sapunuri Handmade

Daca observati un animal domestic sau salbatic cu comportament ciudat – bland: in cazul animalelor salbatice; agitat, nervos: in cazul animalelor domestice – anuntati imediat autoritatile sanitar veterinare.

Daca propriul animal de companie va musca mergeti de urgenta la medicul veterinar. Animalul poate fi suspect de rabie, motiv pentru care trebuie tinut sub observatie.

Daca sunteti muscat/a de un animal strain, nu intrati in panica, spalati rana cu apa si sapun din abundenta, apoi mergeti la cel mai apropiat spital. Explicati detaliat medicului care va examineaza incidentul si urmati tratamentul recomandat de acesta. Nu treceti cu vederea o muscatura, indiferent de gravitatea ei!

Incercati sa retineti cat mai multe detalii legate de: specie, rasa, culoare, marime, comportament, eventual directia in care animalul s-a indreptat dupa ce v-a muscat.

Daca sunteti muscat/a de un animal salbatic, raportati incidentul la serviciile medicale locale, umane si veterinare: actiunea imediata in cazul unui asemenea incident poate preveni infectia si va poate salva viata.

Citeste si:  Testele de sarcina

Daca animalul dumneavoastra de companie a muscat o alta persoana, mergeti de urgenta cu victima la doctor, pentru a primi ajutor specializat.

Verificati impreuna cu medicul veterinar daca animalul este la zi cu vaccinarea.

Animalul dumneavoastra va fi pus sub observatie timp de 15 zile; supravegherea se poate realiza si la domiciliul unde se afla animalul

Urmariti si dumneavoastra comportamentului animalului de companie si raportati veterinarului orice modificare de comportament. Sub nicio forma nu va abandonati si nu instrainati animalul dupa un astfel de incident, deoarece acesta trebuie sa fie permanent monitorizat.

Material pus la dispozitie de biolog Rodica Popescu, prin amabilitatea Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.