fbpx

Sexualitate la varsta a treia: cum ramanem activi?

Numerosi adulti ajunsi la varsta a treia – intre 65 si 85 de ani – considera sexualitatea un aspect important al vietii lor. Cu toate acestea, transformarile prin care trece corpul odata cu inaintarea in varsta si diferitele afectiuni cu care acestia se pot confrunta, fac ca o viata sexuala activa sa fie, de cele mai multe ori, o provocare. Specialistii de la Clinica Mayo (Statele Unite), ofera o serie de solutii la cele mai frecvente probleme ale seniorilor.

Atat la barbati, cat si la femei, conditiile medicale care afecteaza starea generala de sanatate pot interfera cu sexualitatea. Diabetul, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia afecteaza sistemul cardiovascular, iar buna circulatie sanguina este un factor cheie in buna functionare a organelor sexuale. Bolile articulatiilor, precum osteoartrita si artrita reumatoida, pot face dificila miscarea sau cauza dureri greu de suportat. De asemenea, este cunoscut faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, se inregistreaza o diminuare a apetitului sexual.

Citeste si:  Depresia

Femeile isi pot pierde increderea in sine si sentimentul ca sunt placute, odata cu modificarile formei corpului. In plus, scaderea nivelului de estrogen duce la subtierea mucoasei vaginale si astfel la o lubrifiere vaginala naturala insuficienta. Deseori, aceste schimbari reduc apetitul sexual al femeilor de varsta a treia, din cauza disconfortului pe care acestea il resimt in timpul actului sexual.

La randul lor, barbatii se confrunta cu o scadere a nivelului de testosteron, ce se poate traduce prin erectii mai rare si mai putin ferme. Disfunctiile erectile sunt mai frecvente la barbatii trecuti de 65 de ani.

Insa dorinta si nevoie de intimitate sfideaza varsta. De aceea, specialistii Clinicii Mayo (Statele Unite) sfatuiesc seniorii sa urmeze cateva directii simple pentru a ramane activi sexual. Comunicarea este esentiala, in opinia lor, recomandand ca partenerii sa discute deschis despre orice dificultati fizice cu care se confrunta, precum si despre sentimentele lor asupra actului sexual. De asemenea, exercitiul fizic, practicat cu regularitate, poate imbunatati nivelul de energie si ajuta la stimularea circulatiei la nivelul organelor genitale.

Citeste si:  Ai grija cu cel mic

Medicul de familie sau specialistul pot fi de ajutor. Anumite medicamente, cum sunt antidepresivele, analgezicele opiacee sau medicamentele antihipertensive pot afecta negativ functiile sexuale, de aceea medicul va poate recomanda alte optiuni de tratament. In plus, femeile au la dispozitie o serie de produse care sa le ajute sa combata uscaciunea vaginala, precum si estrogeni vaginali. Barbatii pot trata disfunctia erectila cu pastile pe baza de sildenafil (Viagra), tadafil (Cialis) si vardenafil (Levitra).

Nu in ultimul rand, cuplul poate beneficia de pe urma unui program specializat de psihoterapie, in care un psiholog specializat le poate indica tehnici pentru eliminarea problemelor sexuale.

Sursa: Mayo Clinic Letter, August Issue

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.