Please select a featured image for your post
Desi sarcina duce o bucurie imensa viitorilor parinti, pentru mamica nu este chiar atat de usor sa treaca prin odiseea de 40 de saptamani, intrucat inca din primele saptamani de sarcina corpul ei incepe sa se modifice. Pe toata durata sarcinii, corpul gravidei trece printr-o serie de schimbari. Vestea proasta e ca nu toate sunt placute, unele sunt chiar sacaitoare, vestea buna este ca majoritatea schimbarilor pe care le survine corpul tau, vor trece imediat dupa nastere si incetul cu incetul iti vei reveni la forma initiala.
Cum se modifica organele genitale? La unele femei in bine, la altele in mai putin bine, acesta este adevarul. Datorita cresterii volumului sangvin la gravide (cu pana la 2 litri de sange mai mult), tot corpul este mult mai bine irigat si implicit si zona genitala, care devine mult mai sensibila la atingeri si mangaieri. In concondanta cu volumul de sange crescut, creste si nivelul hormonilor secretati de organism, respectiv nivelul de estrogen, progesteron si androgen.
Rezultatul tuturor acestor schimbari? Libidoul viitoarei mamici creste si ea pate deveni mult mai activa sexual. Nu trebuie in nici un caz sa va simtiti jenata de acest lucru sau sa va invinovatiti ca faceti rau fatului, dimpotriva, atata timp cat nu exista nici un fel de contraindicatii medicale, bucurati-va de aceasta perioada, pana cand burtica nu creste prea mare sau urmeaza abstinenta de imediat dupa nastere.
Cum se modifica pielea si parul gravidei? In timpul sarcinii, pielea femeii insarcinate decine mult mai sensibila si uneori poare aparea asa numita „masca de sarcina”, respectiv pete rosiatice si maronii care apar la nivelul fetei si al gatului. Nu va faceti griji, ele se datoreaza schimbarilor hormonale, care influenteaza productia de melanina si astfel venele de pe fata devin mult mai vizibile, iar alunitele se pot inmulti. Unele mamici, chiar daca au avut o viata intreaga tenul foarte curat, se pot simti ca la pubertate, datorita cosurilor care le pot aparea pe fata. Nu disperati, situatie e trecatoare si pielea va reveni la normal imediat dupa nastere.
Majoritatea gravidelor insa se bucura de schimbari benefice in ceea ce priveste pielea, care devine mult mai radioasa, de aici si ideea ca femeile insarcinate „stralucesc” pur si simplu.
In ceea ce priveste parul, parerile sunt impartite. Unele gravide se bucura de o podoaba capilara superba pe timpul sarcinii, care radiaza la fel ca si tenul lor. Aceasta vitalitate a parului este datorata tot schimbarilor hormonale. In timp ce unele gravide se bucura ca nu le mai cade parul, altele se plang de caderi masive ale parului. Toate acestea datorita hormonilor care isi fac de cap! Un lucru e sigur insa: dupa nastere, cel mai probabil parul tau va reveni la normal, asa ca nu trebuie sa iti faci prea multe griji.
Cum se modifica creierul gravidelor? Aici problema e mai delicata, intrucat s-ar parea ca pe masura ce se inainteaza in sarcina, capacitatile intelectuale ale gravidei scad, scade puterea de concentrare si puterea memoriei. Gravidele uita foarte repede, chiar si chestiuni recente, nu se pot concentra foarte bine si se pare ca analizele clinice au demonstrat ca dimensiunile creierului scad, insa toate acestea apar doar in ultimul trimestru de sarcina, pe ultima suta de metrii si dispar imediat dupa nastere. De aceea este indicat ca viitoarele mamici sa isi ia concediul prenatal in ultimele saptamani de sarcina si sa se odihneasca cat de mult.
Acestea nu sunt singurele schimbari prin care trece corpul unei gravide. Sa nu uitam de sani, de picioare, de simtul olfactiv, de sistemul imunitar, de temperament, de sistemul circulator etc.
Ca sa nu o lungim prea mult: intreg corpul se schimba! Insa va reveni la normal dupa ce nasti, nu e cazul sa te ingrijorezi!
Haine pentru copii