fbpx

Schema nationala de vaccinari obligatorii

Desi intepatura doctorului nu este deloc placuta nici pentru un adult, daramite pentru un copil, vaccinurile sunt esentiale in dezvoltarea celor mici asigurandu-le starea de sanatate necesara pentru a putea invata si creste. Pentru ca protectia sa fie optima, copiii sunt vaccinati imediat ce sistemul lor imunitar este suficient de dezvoltat incat sa poate raspunde asa cum trebuie fiecarui tip de vaccin, iar pentru a obtine o imunitate deplina, sunt necesare rapeluri, la anumite perioade de timp. Acestea au dus la dezvoltarea unor scheme complexe de vaccinare.

In Romania, exista un Program National de Imunizari, care specifica varstele la care se fac vaccinurile obligatorii gratuite, precum si rapelurile lor si, desi compozitia sau utilitatea vaccinurilor nasc adesea controverse, cert este ca ele sunt inca obligatorii, iar accesul copilului in institutiile de invatamant nu este permis fara a prezenta fisa completa a vaccinarilor.

Citeste si:  Mersul la sala face bine la sanatate

0-7 zile: BCG, HepB
2 luni: VPO, DTP, HepB
4 luni: VPO, DTP
6 luni: VPO, DTP, HepB
12 luni: VPO, DTP,
12-15 luni: ROR
30-35 luni: DTP
7 ani: DTP, ROR
9 ani: VPO
14 ani: BCG, DT, Rub
18 ani: HepB
24 ani, 34 ani, 44 ani, etc.: dT

– BCG, Bacilul Calmette Guerin se administreaza impotriva tuberculozei pulmonare.
– HepB, vaccinul impotriva hepatitei virale B.
– VPO, Vaccin Polio Oral. In cazul copiilor care prezinta contraindicatii se foloseste VPI, Vaccin Polio Inactivat.
– DTP, vaccinul diftero-tetano-pertusis se administreaza impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive.
– ROR, Rujeola – Oreion – Rubeola.

In afara de acestea, se poate face incepand cu varsta de doua luni, vaccinul Hib, impotriva Haemophilus influenzae tip b, care nu este obligatoriu si nici gratuit, dar previne instalarea virusului ce poate da septicemie, artrita, epiglotita, meningita, otita, laringita. Tot optional se pot face vaccinul antigripal, cel impotriva hepatitei tip A, cel impotriva varicelei. Atunci cand este necesar se face de urgenta vaccinul antirabic.

Citeste si:  Tot ce trebuie sa stii despre rinita alergica

Vaccinarea trebuie rediscutata cu pediatrul atunci cand nou-nascutul este prematur, cand copilul a contractat deja boala pentru care se face vaccinarea, cand este bolnav sau este sub tratament cu antibiotice, steroizi sau imunosupresoare, cand are sistemul imunitar slabit, indiferent de cauza, este alergic la galbenus de ou, anumite antibiotice sau a avut reactii adverse la alte vaccinuri.

In primele 48 de ore dupa vaccinare, locul intepaturii poate deveni umflat si dureros, dar nu este exclus ca cel mic sa faca febra, diaree sau sa aiba o senzatie de greata, chiar varsaturi. Mai rar pot aparea eruptii cutanate. In cazul in care efectele adverse merg mai departe de o febra usoara, trebuie anuntat medicul pediatru care va trebui sa verifice daca reactia este normala sau nu.

Citeste si:  Pentru a se mentine in forma, Sarah Jessica Parker urca si 15 etaje pe scari!

Desi se vorbeste tot mai mult de o conspiratie mondiala privind vaccinurile si exista deja parinti care refuza administrarea lor, trebuie tinut cont de faptul ca afectiunile virale au decimat in trecut populatia globului si ca numai datorita vaccinurilor s-a reusit eradicarea unora intre ele, un exemplu fiind variola, care a ucis sute de milioane de oameni in prima jumatate a secolului trecut. In prezent, vaccinurile sunt cea mai sigura si mai eficienta cale de a proteja copilul impotriva unor boli cumplite, asa cum sunt poliomielita sau tetanosul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.