Please select a featured image for your post
Daca am incheiat prima parte a acestui articol prin descrierea simptomaticii candidozei vaginale, nu inseamna ca putem neglija si celelalte forme de candidoza: cea de piele si cea orala.
Candidoza orala sau bucala se manifesta prin aparitia unei spume albe, care acopera pielea foarte iritata si d eun rosu aprins. Spuma nu se poate indeparta, provocand sangerare. Aceasta forma de candidoza este foarte neplacuta si se trateaza de obicei prin ungerea zonei afectate cu Clotrimazol sau alta crema antifungica indicata de catre medic. Este necesar sa pastrati o igiena ‘ca la carte’ in zona afectata, pe crae trebuie sa o feriti de umezeala excesiva, care nu face altceva decat sa favorizeze infectia.
Candidoza de piele se manifesta in special la nou nascuti sau sugari, care dezvolta candidoza datorita expunerii execesive la umezeala datorita scutecelor. Candidoza de piele se manifesta asemanator cu cea bucala, prin aparitia unei mucoase albe, care provoaca sangerare cand este indepartata.
Desi am descris destul de amplu simptomele candidozei, auto-diagnosticare este complet interzisa, NUMAI MEDICUL PUNE DIAGNOSTICE si tot medicul este cel care prescrie tratamentul necesar. In primul rand pentru diagnosticarea candidozei vaginale este necesara analiza secretiei vaginale, care indica exact ce tip de infectie este si in ce stadiu de avansare.
Cu cat infectia este mai avansata, cu atat tratamentul prescris este mai complex. In prima faza, in cazul infectiilor usoare este suficienta aplicarea unei creme antifungice (Clotrimazol, Miconazol, Pumafucin etc). Tratamentul se asociaza si cu administrarea de ovule vaginale, respectiv niste mici perlute ce trebuiesc introduse adanc in vagin, de preferinta seara, intrucat ovulele se dizolva si resturile se elimina. Cu cat infectia este mai grava, cu atat doza de ovule prescrise este mai mare. In cazul in care infectia recidiveaza execsiv, este indicata administarea de antibiotice orale, in doza unica. Pentru eficacitatea tratamentului dar si pentru a preveni recidiva, este indicat ca si partenerul sa urmeze tratament, desi infectia sa este asimptomatica.
In cazul oricarui tip de tratament al candidozei vaginale, nu uitati ca IGIENA LOCALA ESTE PRIMORDIALA! Nu doar spalarea zonei vaginala cat de des cu putinta, dar si schimbarea frecventa a lenjeriei intime si chiar fierberea acesteia, intrucat bacteria poate ramane in materialul textil si favoriza recidiva candidozei. In nici una dintre situatiile de candidoza nu apelati la auto-medicatie pe prinicpiul ca vecina de la 3 s-a vindeca de candidoza cu crema x. Apleati la consultul unui specialist, singurul im masura sa va indice tratamentul potrivit. Chiar daca nici una dintre cremele, ovulele sau solutiile de tratament nu prezinta un pericol in sine atunci cand sunt utilizate in exces, cu timpul organismul nu doar ca nu va mai raspunde la tratament, ci isi va creea o imunitate la compusul respectiv, acesta devenind ineficient. De asemena, combinati tratamentul medicamentos cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata, menita sa refaca flora intestinala si sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiei.
Faptul ca infectia recidiveaza in pofida aplicarii diverselor forma d etratament, poate fi semnul unor afcetiuni mai grave, cum ar fii SIDA, ce implica un sistem imunitar total ineficient. De aceea nu e de glumit cu candidoza. Consultati medicul imediat ce isi face simtita prezenta!
Haine pentru copii