fbpx

SA NE MAI BRONZAM ?

In ciuda parerii ca bronzarea este sanatoasa, expunerea excesiva la soare este extrem de daunatoare. Lasind la o parte accidentele frecvente ale expunerii (arsura solara, fotosensibilizarea si insolatia, aceasta din urma fiind uneori fatala), bronzarea nu duce decat la imbatranirea pielii si aparitia unor pete inestetice (numite popular ‘pete de ficat’, dar care nu au nici o legatura cu ficatul).

Cea mai de temut consecinta a expunerii la soare este cancerul cutanat, unul dintre cele mai frecvente cancere. Este foarte frecvent la cei care lucreaza in aer liber, expusi timp indelungat la razele solare (agricultori, constructori), incat 50% din acesti lucratori au cancer cutanat la varsta de 65 de ani ! Cancerele cutanate, numite epitelioame, au o evolutie mai lenta decat alte tipuri de cancer, cu exceptia melanomului malign (alunitele cancerizate), care omoara in cateva luni, tratamentele actuale ajutind doar cu o mica prelungire a supravietuirii.

Citeste si:  Furia poate fi periculoasa pentru sanatate, avertizeaza medicii

Rolul cel mai nociv il au radiatiile ultraviolete ale soarelui, foarte puternice intre orele 10 si 12. Daca in urma cu decenii radiatiile UV erau foarte cautate pentru rolul de formare in organism a vitaminei D care previne rahitismul, azi se cunoaste ca ele patrund in profunzimea pielii, la stratul germinativ, producind leziuni precanceroase. Este adevarat ca in zilele noastre razele UV sunt mult mai nocive, atat ca intensitate cat si ca lungime de unda, datorita filtrarii insuficiente a acestora de catre atmosfera cu stratul de ozon saracit de poluare.

Lungimea de unda a radiatiilor UV este importanta si in functie de aceasta se clasifica in A si B. UVB sunt foarte penetrante in piele, deci mai periculoase, iar UVA sunt mai putin penetrante si deci mai putin periculoase. Aparatele de bronzat produc UVA, deci mai putin nocive, dar nu complet inofensive ! Asa ca este de evitat a desfasura activitati in aer liber intre orele 10 si 12 de teama ultravioletelor, si pana la ora 16 de teama caniculei. Si legea (Ordonata 99/2000) impune ca activitatea sa se desfasoare dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu, dar, cu toate sfaturile date ,serviciul de ambulanta abia face fata la accidentele datorate expunerii la soare. Cat despre profilaxia rahitismului, ea se face mult mai eficient prin alimentatie si medicamentos.

Daca totusi sunteti obligati sa iesiti la soare, protejati-va ! Imbracamintea din material subtire si in culori deschise, care sa acopere o suprafata cat mai mare a pielii, precum si o palarie constituie o buna protectie. Desi nu se recomanda tricouri cu maneci scurte si pantaloni scurti, nimeni nu prea tine seama de acest sfat.

Citeste si:  Esti insarcinata si fumezi? Afla ce riscati, tu si copilul tau!

Cremele ecranante solare sunt de asemenea recomandate. Cele cu factorul de protective solara (SPF) mare (spre 45) asigura protectie maxima fata de UVB. O crema cu SPF in jur de 45 este cea mai recomandata, oferind protective atat pentru UVB cat si pentru UVA.

Dar mai bine am reveni la vechile criterii de frumusete, cand o piele alba ca laptele era cea apreciata !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

4 Comentarii
  1. Nu am date stiintifice privind legatura dintre expunerea la soare si cancerul de san, dar, din experienta pe care am capatat-o in 3 ani de activitate la oncologie, s-ar putea sa existe o relatie de cauzalitate. Multe paciente, in jurul varstei de 40 de ani, imi relatau ca au avut un mic nodul la san care a crescut accelerat dupa o cura pe litoral si a inceput sa doara.

  2. eu sunt de acord cu domnul doctor: sa revenim la vechile criterii de frumusete! de unde a aparut moda asta sa stam ca sardelele la soare sa ne prajim? mie imi place o piele alba si sanatoasa

  3. eu nu vad lumea fara piele bronzata!!! cum sa nu apelezi la bronz cand te ajuta in primul rand sa te bucuri de vara si in al doilea rand sa ascunzi micile defecte ale pielii, mai ales cele de care e vinovata pofta de mancare si sirul lung de diete . n-as renunta la soare pt nimic in lume!!

  4. Bronzarea nu trateaza sau mascheaza macar depunerile de grasime, celulita sau alte \”mici\” defecte ale pielii ! Pentru o greutate normala (\”sanatoasa\”) si pentru combaterea celulitei sunt alte remedii, iar pentru mici defecte alte trucuri. Este adevarat ca s-a incercat tratarea vitiligo prin bai de soare sau la solar, folosind un medicament care creste rezistenta pielii la expunere, dar rezultatele sunt slabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.