Dac-am avea o temperatura a corpului constanta, de 36,5 grade Celsius, cifra de afaceri a producatorilor de deodorante s-ar prabusi, fiindca n-am transpira niciodata. Transpiratia face organismul sa se raceasca atunci cand temperatura ii creste din orice motiv: ca e cald afara sau inauntru, ca avem febra, ca am depus efort, ca ne incearca o mare emotie sau stres, ca mancam fierbinte sau condimentat. Transpiratia e buna, mirosul ei si alte urme lasate – mai putin. Cand transpiram in exces se cheama ca suferim de hiperhidroza. Cauzele sunt complexe si greu de aflat exact, daramite de combatut. Efectul insa il putem diminua. Sa vedem prin ce leacuri.
Menta. 12 zile la rand bem ceai de menta indulcit cu miere. O lingurita de frunze uscate faramitate le punem intr-o cana si turnam apa clocotita. Lasam un sfert de ora si strecuram. Menta diminueaza mirosul transpiratiei.
Otetul de mere. Inainte sa ne culcam, tamponam cu otet de mere zonele in care transpiram abundent. Lichidam astfel din bacteriile care intretin mirosul.
Lamaia. Cu sucul de lamaie procedam intocmai ca si cu otetul de mere, cu aceleasi consecinte.
Salvia si musetelul. Zilnic, dar nu pentru o perioada mai mare de 20 de zile, bem un ceai de salvie uscata si petale de musetel, o lingurita din fiecare la 200 ml de apa. Il indulcim cu o lingurita de miere. La sfarsitul curei de 20 de zile, cantitatea de transpiratie se diminueaza simtitor.
Alaunul. Nu e nicio greseala, nu vorbeam despre alun. Alaunul e un minereu care contine sulfati de aluminiu, potasiu, crom. Il gasim in magazinele naturiste sub forma de deodorant natural, fara parfum. Impiedica proliferarea bacteriilor care dau mirosul de transpiratie, e eficient pe orice fel de piele si nu pateaza hainele la subrat.
Brusturele. Combate mirosul transpiratiei, purifica sangele. Sub forma de ceai, ca sa stiti la ce va expuneti, are si efect laxativ. Il putem folosi si ca tinctura, cu uz extern.
Frunzele de nuc. Proaspete sau uscate, le punem in apa din cada cand facem baie. Apa sa nu fie fierbinte. Reducem astfel transpiratia.
Bicarbonatul. Dupa baie, cu sau fara frunze de nuc, sau dupa dus, ne pudram cu bicarbonat de sodiu la subrat, pe talpi sau in alte zone anatomice care emana sudoare multa. Asta ne da un efect tonifiant, racoritor. Nu scapam de transpiratie, ci ii diminuam pe viitorul mirosul.
Magneziul. Il gasim in alimente precum fructele, legumele, semintele, nucile, laptele, pestele. Deficitul de magneziu din organism e o cauza a transpiratiei excesive. Am avea nevoie de circa 0,4 g de magneziu zilnic. Ne e greu sa-l cantarim, in situatia asta trebuie sa consultam un medic.
Reguli de alimentatie
• Daca eliminam lichid, nu inseamna ca o facem din pricina lichidului inmagazinat. E o parere profund eronata aceea ca nu trebuie sa bem multa apa. Ba da, sa ne hidratam absolut normal, mai ales vara. Persoanele cu hiperhidroza sufera mai mult decat celelalte din cauza lipsei de apa!
• Sarea si condimentele in exces trebuie evitate, ba chiar diminuate sub limita normala. Inclusiv prin alimentatie, sa cautam sa pastram constanta temperatura corpului, adica fara bauturi foarte reci sau fierbinti. Alimentele cu miros greu, precum ceapa si usturoiul, nu produc transpiratie, dar ii sporesc izul.
• Sa evitam sau macar sa diminuam consumul de conserve, lapte gras, produse de origine animala, bauturi carbogazoase. Verdeturile sunt foarte bune, clorofila e un redutabil dezodorizant.
• Medicamentele antidepresive, cele pentru tiroida sau care trateaza simplele raceli stimuleaza transpiratia. La fel si cafeina.