Please select a featured image for your post
Pot incepe prin a va spune ca monturile sunt proeminenta articulatiei metatarso-falangiene prin deplasarea mediala a capului primului metatarsian, cu alte cuvinte osul din spatele degetului mare. Astfel, degetul mare se poate indoi catre degetele laterale, producand deformatia caracteristica.
De regula, monturile cauzeaza o durere severa ce ne deranjeaza mersul sau ne deformeaza incaltamintea. Ele afecteaza activitatile zilnice si pot avea cauze de ordin genetic.
Tratamentul monturilor are doua etape: tratamentul non-chirurgical si tratamentul chirurgical. Prin prisma meseriei voi incerca sa explic tratamentul nechirurgical sau postoperator, bazat pe fizioterapie, kinetoterapie si masaj.
Fizioterapia foloseste proceduri de laser si ultrasunet cu rol antialgic si antiinflamator, de scadere a presiunii locale, dar si de indepartare a posibilei depozitari de calciu din jurul articulatiei metatarso-falangiene.
Masajul se face prin proceduri de efleuraj si frictiune, alaturi de cateva mobilizari pasive in toate directiile, inclusiv miscarea de circumductie. Vom constata ca miscarea de abductie a degetului mare este ingreunata si provoaca durere pacientului.
Kinetoterapia propune un complex de exercitii cu scop de tonifiere, mobilitate, pastrare a boltii plantare (cand este cazul) si inlaturaea durerii plantei sau piciorului. Putem folosi banda de alergat, la inceput in pozitie orizontala, apoi in plan inclinat, unde vom reeduca mersul. La spalier vom opta pentru exercitiile de varf-calcai, ridicari pe varfuri, genuflexiuni pe varfuri sau fandari pe varfuri.
De evitat ar fi incaltamintea stramta. Se recomanda incaltamintea comoda cu destul spatiu al degetelor, ce ne permite un mers normal.
Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)