fbpx

Psihologia problemelor financiare

In esenta problema simptomului este una raspandita si plina de interes. Simptomul este cel care preocupa cel mai mult o persoana in anumite momente. Cand ne referim la un simptom, el nu mai conteaza, dar mereu vom vorbi despre o suferinta pe doua planuri – pe de o parte este suferinta inacceptabila produsa de simptom, indiferent care este el, iar pe de alta parte este vorba despre suferinta conflictului din spatele simptomului.

Adica un simptom poate sa fie aparent fara legatura cu situatia data, sa fie vorba despre o absenta a banilor. Dar de unde vine aceasta problema financiara pe care o are la un anumit moment? Sa fie vorba despre o incapacitate a persoanei de a face rost de bani? Sau este si ceva psihologic aici?

Aici, aceasta problema financiara este una simptomatica. Este o nevroza, o incapacitate de a castiga bani suficienti. Daca nu vorbim despre o persoana cu probleme fizice, o persoana cu probleme majore intelectuale si care are o buna stare stare de sanatate ne putem intreba cu usurinta cum de ajunsa la o varsta ea nu poate sa aiba capacitatea de a castiga bani care sa depaseasca problema financiara.

Citeste si:  Invata copilul sa comunice

In mod paradoxal aparent, vom regasi cu usurinta in spatele problemelor financiare pe cele psihologice. Pentru aceasta este necesar doar sa acordam atentie acestora si sa vedem dincolo de ceea ce fura ochii – „uite o persoana cu problema financiare”. Aceasta saracie creeaza o suferinta, dar suferinta creata de starea sociala este mult mai mica decat suferinta presupusa de ceea ce este inconstient si care determina simptomul.

Uneori starea aceasta este creata de o situatie apropiata depresiei, in care exista un puternic sentiment de vinovatie si de agresivitate intoarsa spre propria persoana. Alteori, este dorinta negata de pastrare a unei relatii de dependenta. Alteor,i este o stare limita in care persoana nu reuseste sa se integreze si sa se adapteze la realitate. Alteori, este un fel de handicap psihic, in care o persoana este construita in a se considera neputincioasa in a castiga proprii bani si, deci, propria independenta. Alteori, este un refuz al adaptarii. Alteori, este o cerere de ingrijire si de adoptie. Alteor,i creeaza mila, prin dificultatea financiara pe care o presupune.

Citeste si:  Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus

Indiferent de context, un conflict care arunca persoana in plina suferinta este evident. Si poate, cel mai evident este atunci cand, dintr-un motiv de noroc, o intamplare sau multa munca o persoana reuseste sa atinga un nivel financiar rezonabil, astfel incat sa nu mai aiba o necesitate acuta sa se ocupe de aceste probleme financiare. Veti vedea in multe cazuri cum apare o problema psihologica sau, in alte cazuri, una medicala.

Saracia este un simptom care merita un efort de vindecare. Ideea ca este imposibil sa se vindece pentru ca nu are banii necesari vindecarii este o aparenta. Nu am intalnit persoana care sa isi doreasca acest lucru si sa nu gaseasca o varianta de rezolvare. Intr-un fel sau altul, o chestiune financiara ar fi de preferat sa ramana una strict de realitate care sa necesite o rezolvare in real. Insa aceasta situatie nu pare decat rareori posibila. De cele mai multe ori dificultatile financiare sunt o scena in care este transpus un conflict intrapsihic. Adica ceea ce se intampla in interiorul unei persoane este pus in scena similar in cazul problemelor financiare.

Citeste si:  Cele mai frecvente noua tipuri de cancer si ratele de supravietuire

Cand vezi ca nu reusesti sa iti castigi propria existenta sau cand reusesti acest lucru, dar aceasta nu tine prea mult timp si totul se naruie ca un castel de nisip inseamna ca undeva in sufletul tau exista o suferinta care merita atentia. Cand vei reusi sa depasesti, sa vezi si sa treci prin aceasta suferinta atunci si ceea ce pare acum imposibil, va deveni posibil.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.