fbpx

Probiotice si prebiotice: sanatatea sistemului digestiv

Probiotic inseamna, in sens literar, „pentru viata”. Organizatia Mondiala a Sanatatii claseaza probioticele drept „microorganisme vii care, daca sunt administrate in doze adecvate, contribuie la sanatatea individului”. La randul lor, prebioticele sunt carbohidrati nedigerabili care hranesc microorganismele benefice aflate deja in sistemul digestiv si aduc un aport de fibre pentru usurarea digestiei. Prebioticele se gasesc intr-o mare varietate de fructe si legume, precum si in anumite produse alimentare, cum sunt iaurturile care contin specii de bifidobacterie. Piata mondiala a produselor destinate sanatatii sistemului digestiv este intr-o continua crestere, se arata in ultimul raport realizat de Reportlinker.com.

Interesul pentru alimentele si bauturile care intaresc sistemul digestiv este din ce mai mare la nivel mondial, in special in tarile dezvoltate. Acestea s-au indepartat, mai mult sau mai putin, de la a consuma substante nutritive importante, fapt ce se reflecta in sanatatea tot mai precara a populatiei si in afectiunile cu care aceasta se confrunta. Tarile considerate „din lumea a treia” au consumat inca din cele mai vechi timpuri alimente cu un continut bogat de probiotice. Principala sursa naturala o constituie mancarurile fermentate, care fac parte, in mod traditional, din dieta indigena.

Citeste si:  Protejare copii de soare

In ultimii ani, consumatorilor li s-a facut, din ce in ce mai mult, cunoscuta legatura dintre un sistem digestiv sanatos si fortificarea imunitatii organismului, tractul gastrointestinal fiind recunoscut ca un veritabil centru imun – aici fiind localizate peste 80% dintre celulele B care produc anticorpi. Mai mult decat atat, tractul digestiv cuprinde un sistem imun independent, care, pana recent, nu fusese corespunzator evaluat. Tractul gastrointestinal confera un tip de imunitate diferit fata de restul functiilor imune din organism, fiind considerat cel mai mare organ limfatic.

Principalii beneficiari ai produselor probiotice si prebiotice sunt persoanele in varsta si copiii, care au un sistem imunitar mai fragil, insa avantajele pe termen lung se pot face simtite indiferent de varsta.

Alimentele cele mai cunoscute ca fiind benefice pentru tractul gastrointestinal sunt iaurtul si produsele cu un continut bogat de fibre. In ultimul timp insa, producatorii din intreaga lume au inceput sa furnizeze probioticele intr-o varietate de alimente si bauturi. La randul lor, prebioticele sunt adaugate unei palete largi de produse, de la budinca la alimentele semipreparate. Desi, segmentul de probiotice este mai bine cunoscut decat cel al prebioticelor, cel din urma inregistreaza progrese mai rapide pe piata. O categorie subsidiara o reprezinta enzimele digestive, numeroase produse constituind mediul propice pentru introducerea acestora in alimentatia consumatorilor.

In anul 2008, la nivel mondial au fost introduse 232 de produse care contineau ingrediente probiotice si/sau prebiotice, iar pana la data de 30 iunie 2009, alte 139 de produse noi din aceeasi categorie intrau pe piata globala.

Citeste si:  Atunci cand adolescenta ta vrea sa slabeasca

La momentul actual, piata produselor destinate sanatatii sistemului digestiv inregistreaza doua tendinte majore: pe de o parte, numarul tot mai mare de categorii de produse, iar pe de alta parte, cererea din partea consumatorilor, care devin constienti de avantajele produselor probiotice si prebiotice.

Cu toatea acestea, producatorii au de infruntat si o serie de obstacole privind gasirea unui echilibru intre un aliment sanatos si un aliment gustos, apetisant, existand in continuare consumatori sceptici, care considera ca un aliment „dietetic” nu poate fi si savuros. De aceea, principalul obiectiv al producatorilor este acela de a castiga increderea consumatorilor si de a-i convinge pe acestia ca alegerea facuta va genera rezultate pozitive pentru cresterea imunitatii organismului si un stil de viata sanatos. Studiile arata ca, desi consumatorii iau masuri concrete pentru a adopta o dieta echilibrata, in general, nu sunt dispusi sa faca compromisuri in ceea ce priveste satisfacerea papilelor gustative.

Sursa: Reportlinker.com

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.