fbpx

Prelevarea de celule stem – cel mai util cadou pentru copilul tau

Orice viitoare mamica viseaza la un copil frumos si sanatos care sa ii fie alaturi toata viata. Dar, din pacate, lucrurile nu stau intotdeauna asa, caci natura are alte planuri pentru unii dintre noi. In aceste conditii, te-ai gandit vreodata ca ai putea sa-i faci o asigurare de viata copilului tau, inca de la nastere?

Aceasta asigurare vine sub forma prelevarii de celule stem din cordonul ombilical – o interventie neinvaziva, usoara dar care poate salva o viata la un moment dat. Descoperirile privind celulele stem au iscat multe controverse si nenumarate discutii. Cert este ca astazi tot mai multi parinti, inclusiv din Romania, decid sa faca prelevarea chiar daca sansele de a folosi aceste celule sunt mici, iar efortul financiar e maricel – in jur de 5800 de lei, cu tot cu depozitarea pe 18 ani.

De ce sa platesti atat pentru niste celule? Exista o multime de motive, unul mai bun ca altul:

– Celulele stem sunt cu totul deosebite fata de alte celule din corpul omenesc. Celula embrionara (stem sau susa) este pluripotenta, adica se poate transforma in aproape orice tip de celula din corpul uman, trasplantul cu astfel de celule permitand tratarea unui numar mare de boli, de la anemii pana la leucemii, tulburari metabolice si ale sistemului imunitar, diferite tipuri de cancer.

– In cazul transplantului autolog (cand beneficiarul este si donator), grefa este perfect compatibila si nu exista sansa ca ea sa fie respinsa de organism.

– Metoda este neinvaziva, nu schimba cursul normal al nasterii, nu este periculoasa nici pentru mama, nici pentru nou-nascut, sangele fiind recoltat din placenta, un deseu biologic.

– La nastere este singurul moment in care se pot recolta celule stem.

– Celulele stem pot fi folosite si pentru tratarea rudelor de gradul I ale donatorului, daca exista compatibilitate.

Ce trebuie sa faci pentru beneficia de prelevarea sangelui ombilical? In primul rand, trebuie sa contactezi o firma specializata. Poti sa incerci la Biogenis, Cryo Save sau la Cord Blood Center, urmand ca apoi sa o alegi pe cea potrivita.

Citeste si:  Ce intreaba proaspetele mamici

Dupa semnarea contractului si achitarea unei sume de bani, vei primi o trusa speciala, pe care medicul o va folosi la recoltare. Ea contine manusi sterile, masca, seringi, pungi speciale pentru pastrarea temperaturii si toate instrumentele necesare procedurii. Aceasta trusa este esentiala pentru realizarea prelevarii si trebuie luata la spital in momentul declansarii travaliului. Asigura-te ca medicul tau a mai facut prelevari sau ca i s-a facut un instructaj special caci momentul prelevarii este unul foarte important. Trebuie pastrata sterilitatea sangelui si trebuie recoltata o cantitata suficienta pentru prelucrare.

Dupa nastere, trebuie anuntata firma cu care ai incheiat contractul. Aceasta va trimite un curier care preia sangele si il trimite la un laborator, aflat de cele mai multe ori in afara Romaniei. Tocmai de aceea, curierul trebuia sa aiba recipiente speciale de transport care sa asigure sterilitatea si o temperatura optima pe o perioada mai mare de timp.

Citeste si:  Ai grija de alimentatia lui

Odata ajuns in laborator, sangele este prelucrat pentru a fi extrase celulele stem. Acestea sunt testate pentru diversi virusi, sunt tratate cu substante crioprotectoare si sunt inghetate pana cand ajung la temperatura ideala. Pe parcursul anilor, celulele sunt pastrate in rezervoare cu azot lichid. In mod ideal, cantitatea de celule recoltate este impartita in doua, urmand ca fiecare parte sa fie depozitata separat, eventual in incaperi sau cladiri diferite pentru a asigura supravietuirea celulelor chiar si in situatii neprevazute. De asemenea, siguranta celulelor nu trebuie sa depinda de energia electrica sau, daca depinde, trebuie sa se asigure un generator suplimentar.

Cam asta e tot. Tu nu trebuie decat sa contactezi o firma specializata, sa-i platesti si sa te asiguri ca ai kit-ul la tine cand pleci la spital. De restul se ocupa ei, iar in cateva zile te anunta daca s-au putut preleva celule stem din sangele trimis.

3 Comentarii
  1. Deocamdata…m-as bucura sa stiu ca pot naste in siguranta in spitalele din Romania…si ca pot pleca cu un copil sanatos acasa…si ca Dumnezeu ma va feri sa mai ajung vreodata cu el intr-un spital… ca e o nepasare si o mizerie groaznica in spitalele noastre.

  2. Am lucrat cu Biogenis si am fost foarte multumiti. E cel mai frumos dar pe care il poti face copilului tau si foarte usor cand ai un ajutor din partea unor profesionisti. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.